Iako to pokušava izbjeći
0

Villas-Boas: Poređenje s Mourinhom je neizbježno

Totalsport
Andre Villas-Boas (Foto: AP)
Andre Villas-Boas (Foto: AP)
Novi trener Chelseaja, 33-godišnji Andre Villas-Boas, dao je opširniji intervju službenoj internetskoj stranici premierligaškog nogometnog kluba iz Londona.

"Poređenje s Mourinhom? Nema šanse da to izbjegnem. Takve stvari zanimaju medije. No, nisam istim putem, iz Porta u Chelsea, otišao zato jer je isto učinio Jose. Slučajno se dogodilo da sam dobio priliku zaredom voditi dva tako dobra, vrhunska kluba", rekao je Villas-Boas, koji je pomagao Mourinhu u Chelseaju kao skaut i pomoćni trener između 2004. i 2007. godine, nakon čega je za njim otišao i u milanski Inter.

Prvi je trenerski posao Villas-Boas dobio u Academici iz Coimbre u oktobru 2009. godine.

"To je ludo, nema dileme. Postigao sam toliko mnogo u samo dvije godine. Bile su to za mene sretne godine. Kad sam dobio priliku preći u Academicu, jednostavno se nisam dvoumio ni sekunde. Odlučio sam napustiti Josea i krenuti samostalno. Bio je to izazov kakav se ne propušta. Treniranje nikad nisam doživljavao kao opsesiju i nisam nikad koristio Josea kao vezu pri zapošljavanju. Sve mi se izdogađalo spontano i ispalo je jako dobro."

Trenersko čudo od djeteta također je objasnilo kako mu je bilo rastati se od Porta:

"Vrlo teško. Porto je moj klub, Porto je moj grad. Iz grada u kojem ste rođeni nema bježanja. Znam da će Portovi navijači zauvijek osjećati da sam ih izdao. No, jednostavno sam bio suočen s novim izazovom i prihvatio ga."

Osnovni zadatak na početku njegove karijere u Chelseaju bit će mu pridobiti povjerenje igrača:

"Da, najbitnije je motivisati igrače da pravilno shvate ambicije kluba. Opet ponavljam da moramo biti svjesni naše nedavne prošlosti, činjenice da smo osvajali naslove prvaka 2005, 2006. i 2010. godine. Osjećam se samouvjereno i mislim da možemo motivisati cijelu našu okolinu, te da možemo odgovoriti na ambicije naših igrača, navijača, klupske radne zajednice i vlasnika, gospodina Abramoviča."

Godine 1994. tadašnji je trener FC Porta, danas pokojni Bobby Robson, zaposlio Villasa-Boasa u skautskoj službi kluba kao 16-godišnjaka nakon što ga je ovaj, inače njegov tadašnji susjed, zadivio poznavanjem nogometa i engleskog jezika u jednom spontanom razgovoru na ulici.

"Bobby je bio vrlo važna osoba za moju karijeru. Savjetovao me u vrlo mladoj dobi da se posvetim trenerskom usavršavanju. Otvorio mi je vrata kluba kako bih mogao pristupiti njegovim treninzima u Portu. Imali smo sjajan odnos i bio je osoba koju sam iznimno poštovao. Vjerujem da bi bio sretan, izuzetno sretan zbog mene. Motivisao je također, hrabreći i bodreći ga, Josea Mourinha. Siguran sam da je to učinio mnogim ljudima: inspirisao ih da aktivno preuzmu ulogu u stvaranju vlastite karijere i načina života."