Nogomet
12

Villarreal golom Adriana savladao Liverpool, četiri gola u remiju Šahtara i Seville

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Villarreal je u prvoj utakmici polufinala Evropske lige rezultatom 1:0 savladao Liverpool na El Madrigalu, dok su Šahtar i Sevilla odigrali neriješeno (2:2) u Ukrajini.

Villarreal i Liverpool ponudili su predstavu ispod očekivanja. Dvije poprilično atraktivne ekipe nisu se trudile "izvlačiti asa iz rukava" i rizikovati. Obzirom na značaj utakmice i probleme u sastavu Liverpoola, može se shvatiti zašto smo ostali uskraćeni za velike šanse i brojanje golova. Naime, trener Redsa Jurgen Klopp u ovom meču nije mogao računati na povrijeđene Origija, Hendersona i Emre Cana te Sakhoa koji je suspendovan zbog pozitivnog doping testa.

Možda bi sve bilo drugačije da je Joe Allen u petoj minuti realizirao zicer. Velšanin je dobio loptu na manje od 10 metara od gola i u naletu šutirao ravno u Asenja. Naredna obećavajuća šansa bila je na drugoj strani u 11. minuti kada je Soldado nakon centaršuta iz slobodnog udarca šutirao glavom pored gola.

Potom se utakmica uglavnom odvijala na sredini terena i tempo igre nije nudio učestale šanse. Do kraja poluvrmena domaći tim je zaprijetio još preko Pone u 21. minuti kada je intervenisao Mignolet i Soldada koji je u 42. minuti šutirao sa distance, ali nedovoljno precizno.

Slično kao u prvom dijelu, u kojem je šansa Allena mogla promijeniti tok meča, vidjeli smo i odličnu šansu na otvaranju drugog dijela kada je već u 46. minuti Bakambu pogodio stativu Mignoletovog gola. Potom je uslijedio mirniji dio igre, a onda se ponovo zatresao okvir gola, ovaj put na drugoj strani. Firmino je u 65. minuti pogodio stativu.

Villarreal je u 87. minuti imao sjajnu šansu kada je Bakambu izašao jedan na jedan sa Mignoletom koji je odlično intervencijom spasio svoj tim, a onda je na drugoj strani Moreno propustio obećavajuću šansu.

I kada se činilo da će ostati 0:0, domaći tim je golom Adriana Lopeza u 92. minuti upisao pobjedu od 1:0 što španskom timu daje nešto veće šanse pred uzvrat na Anfieldu za sedam dana.

U drugom meču polufinala Šahtar je kao domaćin u Lavovu remizirao protiv Seville (2:2) koja je izborila odličan rezultat pred uzvrat u Španiji i ima jako dobre šanse da izbori treće uzastopno finale ovog takmičenja. Podsjetimo, Sevilla je osvojila posljednja dva izdanja Evropske lige i traga za trećom uzastopnom titulom što bi bio rekord.

Tim Unaija Emeryja poveo je u šestoj minuti preko Vitola, a onda je domaći tim preokrenuo golovima Marlosa (23') i Stepanenka (36'). Odličnih 2:2 Sevilli je donio Gameiro golom iz penala u 82. minuti.