Euro 2016
4

Analiza / Vels se očekivano mučio, pitanje je gdje će stati s obzirom na žrijeb

Piše: Dino Begić
Otočki derbi debitanata u osmini finala Evropskog prvenstva vjerno oslikava sve ono što je UEFA planirala dobiti proširenjem turnira. Dok je novi format sa dvadeset i četiri reprezentacije prijetio da razvodni i ozbiljno ugrozi kvalitet, smanji atraktivnost utakmica i uvede dodatne i nepotrebne kalkulacije, jer su u pojedinim slučajevima bila dovoljna i tri remija za prolazak u narednu fazu (Portugal), emotivna i navijačka strana otkrila je sve prednosti ovakvog formata.
Foto: EPA
Foto: EPA

Mnogim reprezentacijama je omogućeno da prvi put sudjeluju na velikom takmičenju, a neke od njih san plasmana u narednu fazu već žive. Navijačka euforija na stadionima i u zemljama kojima je pružena ovakva prilika je nevjerovatna.

Finansijski plan proširenja takmičenja sasvim je jasan, više utakmica donosi veću posjetu na stadionima, a onda i više novca od prodatih ulaznica. Priliv novca od TV prava također raste, organizatori su na dobitku, kao i istinski ljubitelji fudbala. U ove vruće ljetnje dane ne postoji bolja razonoda, a činjenica da će finale sigurno igrati ekipa koja do sada nije osvajala Euro kompletnom doživljaju daje dodatni šmek.

Početni sastavi
Početni sastavi

Gareth Bale je torpedirao Velšane u narednu fazu sa prve pozicije grupe B. Kvalitetnije partije u tri utakmice od velikih rivala Engleza, korištenje dezorijentisanosti Rusa i spremnost ostatka tima da radi za najboljeg igrača radi dobrobiti tima napravilo je razliku u poređenju sa Slovacima, što je značilo da će se naći uslovno rečeno u drugom, lakšem dijelu kostura.

Sjeverna Irska je iskoristila užasan turnir Ukrajinaca, koji su po bodovnom učinku najlošiji tim Eura, i smjestila se iza Njemačke i Poljske na treće mjesto grupe C. Sa dva minimalna poraza i pobjedom protiv Ukrajine plasirali su se u narednu fazu, a kuglice su im dodijelile Wales koji zbog novonastale situacije i volje ždrijeba jednim okom već cilja finale i trofej. Statistika kaže da Sjeverni Irci svoje današnje protivnike nisu pobijedili od maja 1980. godine, tačnije zadnjih osam utakmica u kojima su ubilježili četiri remija i četiri poraza.

Defanzivna organizacija Sjeverne Irske ostavila Velšane bez šuta u okvir iz igre

S najmanjim postotkom lopte u nogama na turniru od 28,5% ono što smo očekivali od reprezentacije Sjeverne Irske smo i dobili. Michael O'Neill je svoje igrače postavio načelno u 4-1-4-1 rasporedu, ali je zapravo pozicioniranje njegove ekipe bilo uslovljeno položajem lopte. Posjed su očekivano kontrolisali Velšani, a Sjeverni Irci su se pokazali kao jako težak protivnik. U njihovoj igri bez lopte osjetno su dominirala dva mehanizma.

Sjeverna Irska defanzivnom postavkom blokira pasove iz odbrane ka veznim igračima Velsa (fotografija broj 1)
Sjeverna Irska defanzivnom postavkom blokira pasove iz odbrane ka veznim igračima Velsa (fotografija broj 1)

S loptom na polovini protivnika izlazili su visoko u teren (situacija prikazana na fotografiji 1) u nastojanju da štoperima odsijeku pas opcije i blokiraju lagane pasove prema protivničkim veznim igračima. U tome su mahom uspijevali i Velšani su bili prisiljeni igrati mnogo dužim pasovima nego što su namjeravali, što je onda dodatno otežavalo kontrolu utakmice i ulazak u šanse. U prvom poluvremenu Vels nije zabilježio šut u okvir gola.

Kada bi uspjeli prenijeti loptu bliže McGovernovom golu izabranici O'Neilla spuštali su se u duboku zonu što prikazuje situacija na fotografiji 2, a od velikog značaja je bilo spuštanje krila u zadnju liniju čime su dodatno smanjivali prostor između štopera i beka u koji je prijetilo utrčavanje Balea i Ramseya iz drugog plana.

Duboko postavljena zadnja linija Sjeverne Irske pojačana krilom eliminiše prostor za utrčavanje Balea i Ramseya (fotografija broj 2)
Duboko postavljena zadnja linija Sjeverne Irske pojačana krilom eliminiše prostor za utrčavanje Balea i Ramseya (fotografija broj 2)

Joe Allen – žila kucavica reprezentacije Walesa

Chris Coleman je svoju ekipu na teren poslao u 5-3-2 rasporedu, ali je zbog pozicioniranja Ramseya puno češće postavka izgledala kao 5-2-3 sa Ledleyem i Allenom kao veznim igračima koji su držali sredinu terena. Igra sa tri štopera značila je da su Velšani imali brojčani višak u odnosu na protivničke napadače čime posjed lopte nije bio ugrožen. Problem izlaska s loptom iz zadnje linije uzrokovan je postavkom protivnika i već objašnjen.

Joe Allen radom bez lopte omogućava daljni progres napada svoje ekipe (fotografija broj 3)
Joe Allen radom bez lopte omogućava daljni progres napada svoje ekipe (fotografija broj 3)

Joe Allen je izuzetno potcijenjen igrač kada su u pitanju ovakve situacije. Na fotografiji broj 3 je prikazana situacija u kojoj jednostavnom razmjenom pasova sa svojim štoperom navlači protivnika da krene u presing, a onda se zavlači u nastali prostor čime si otvara prostor za tranziciju s loptom u nogama. Njegova sposobnost čitanja igre i korištenja slobodnog prostora je nevjerovatna i za ovakav Vels jako vrijedna.

S obzirom na ofanzivnu orijentaciju ponajboljih igrača, Balea i Ramseya, čime su isključeni iz organizacije napada uloga i značaj Allena je u najmanju ruku jednako vrijedna. Bez adekvatne organizacije igre ne postoji mogućnost kvalitetnog napajanja loptama napadača, a onda ni stvaranja šansi i mogućnosti ugrožavanja gola protivnika. Nedostatak podrške Allenu u ovoj fazi igre osudio je Vels na tek sporadične pokušaje iz neizrađenih situacija.

Kreativni prekidi i limitirane opcije u napadu O'Neillovu družinu ostavile bezopasnom

Zbog navedenih problema u igri Velsa igrači Sjeverne Irske su imali loptu u nogama znatno više od dosadašnjeg prosjeka. Ipak, usljed nepostojanja napadačkih mehanizama, ofanzivne organizacije i želje za rizikom osim nekoliko pokušaja sa distance nisu napravili ništa. Najzanimljiviji su bili pokušaji (nedovoljno) uigranih akcija nakon prekida koje su mirisale na opasnost, ali zbog tehničkih grešaka iz njih se nije izrodilo ništa posebno.

Defanzivno angažovana igra napadačke linije Velsa uskratila je ionako malobrojne opcije u posjedu protivnika (fotografija broj 4)
Defanzivno angažovana igra napadačke linije Velsa uskratila je ionako malobrojne opcije u posjedu protivnika (fotografija broj 4)

Dodatnu otežavajuću okolnost predstavljala je defanzivno angažovana igra napadačke linije Velšana. Kao što prikazuje situacija na fotografiji broj 4, prednja linija Velsa je izlazila visoko u teren čime je stavljala dodatni pritisak na ionako nedovoljno organizovani posjed protivnika.

Coleman riskira i profitira

Nakon sat vremena igre selektor Velsa povlači Ledleya sa terena. U igru ulazi Williams, a Allenu podršku pruža Ramsey koji i dalje nastavlja koristiti svaku priliku da napadne zadnju liniju protivnika. Ovom izmjenom je Joe Allen dobio neophodnu podršku, a njegova ekipa mogućnost da sve češće dolazi pred gol protivnika. Desetak minuta po izvršenoj izmjeni i rotacijama na terenu, oštar centaršut Balea sa lijeve strane u peterac u vlastiti gol šalje McAuley.

Do kraja utakmice Sjeverna Irska nije imala ni snage ni načina da uzvrati i ozbiljnije ugrozi gol protivnika, što je značilo da su Velšani drugi četvrtfinalisti ovogodišnjeg Eura.

Vels će tako zaigrati svoje prvo četvrtfinale u historiji. S obzirom na žrijeb i protivnike na koje mogu naići pitanje je gdje će se zaustaviti. Danas nisu bili uvjerljivi, mučili su se protiv defanzivno odličnog protivnika, ali ako se pogleda stil igre kojim igraju to je i očekivano. Njihovi igrači se najbolje osjećaju kada ih protivnik napadne i ostavi prostor za kontranapad. I sami su defanzivno odlično organizovani i sigurni, a talent Balea koji prvenstvo igra u nevjerovatnoj formi ih može odvesti u neslućene visine.