Nogomet
14

Veliko priznanje za Trebinjca u španskoj Primeri

Piše: J. H.
Vladimir Gudelj, Javier Tebas i Antonio Alonso
Vladimir Gudelj, Javier Tebas i Antonio Alonso
Vladimir Gudelj, rođeni Trebinjac sa adresom u Vigu, proglašen je za najboljeg klupskog delegata u španskoj Primeri.

Gudelj, koji je u dresu Celte postigao 95 golova, primio je prestižnu nagradu od predsjednika La Lige Javiera Tebasa. O značaju priznanja govori činjenica da o njemu odlučuju najbolje španske nogometne sudije. U drugoj španskoj ligi, popularnoj Segundi, nagradu je dobio delegat Barcelone B Antonio Alonso.

Ova nagrada dodjeljuje se od sezone 2007/08. Kreirali su je sami klupski delegati kako bi na kraju svake sezone nagradili izuzetan rad pojedinaca u elitnom rangu španskog nogometa.

Rođeni Trebinjac svoju nogometnu karijeru počeo je u Leotaru, iz kojeg je prešao u mostarski Velež i bio član neponovljive generacije koja je u finalu tadašnjeg Kupa Jugoslavije porazila zagrebački Dinamo.

Nakon odličnih partija u Veležu, u kojem je u šest sezona odigrao 146 utakmica i postigao 55 golova, Gudelj seli u Španiju i potpisuje za Celtu, gdje je ostao osam sezona, odigrao 231 utakmicu i postigao 94 gola, što mu je donijelo titulu drugog najboljeg strijelca kluba svih vremena.

U svojoj prvoj sezoni, sada 46-godišnji napadač postigao je 27 golova i bio jedan od najzaslužnijih, što je tim iz Viga iz Segunde dovelo u Primeru.

Nakon Celte, Gudelj je prešao u komšijski klub Compostelu, gdje se zadržao dvije sezone.

Godine 2011. odlučio je napustiti Španiju i u zasluženu nogometnu penziju otići u dresu splitskog Hajduka.

Međutim, odlučio se vratiti u Vigo, gdje je danas zadužen za prvi tim o kojem, sudeći prema nagradi koju je dobio, najbolje brine.

Kako je kazao jednom prilikom, Leotar i Velež imaju posebno mjesto u njegovom srcu. Često se sjeti svojih saigrača Seada Kajtaza, Gorana i Predraga Jurića, Vladimira Matijevića...