Nogomet
0

Veliki uspjeh FK Bosna Sema: Dvije godine postojanja, četiri titule i 42 pobjede

Piše: O. T.
U junu 2014. godine FK Bosna Sema nije imao ni trenera, ni fudbalere, ni teren. U junu ove godine FK Bosna Sema ima četiri osvojena trofeja te, računajući i omladinski pogon, ima više od 100 registriranih igrača, a protekle srijede ovaj sarajevski klub je ostvario plasman u 1. ligu Federacije Bosne i Hercegovine gdje će im, primjerice, društvo praviti mostarski Velež.

Registracija FK Bosna Sema obavljena je u maju 2014. godine, klub je u julu angažovao savjetnika Predraga Pašića, legendu FK Sarajevo, glavnog trenera Emira Alihodžića, bivšeg pomoćnog trenera FK Sarajevo, dok je na mjesto pomoćnog trenera kluba postavljen Jasmin Mahić. Po dolasku ova tri čovjeka klub nije imao nijednog igrača, a onda je 4. augusta počeo zvanični kamp za nove igrače pa je klub do sredine septembra sklopio tim koji je prve korake napravio u Kantonalnoj ligi Sarajevo.

Za manje od devet mjeseci Bosna Sema je uspjela osvojiti dva trofeja, a da pri tome nije upisala nijedan poraz. Naime, debitantsku sezonu, prvu u postojanju kluba, okončali su sa ukupno 19 pobjeda i tri remija uz gol-razliku 52:12, što je bilo dovoljno za titulu Kantonalne lige Sarajevo i Kantonalnog kupa.

Četiri titule i 42 pobjede u 53 zvanične utakmice

Svoju snagu klub je pokazao i prije osvajanja prvih titula, kada je u februaru 2015. godine boravio na pripremama u Belgiji i izgubio uz minimalnih 1:0 od rezervnog tima Standard Liegea u kojem su tada nastupili Eiji Kawashima, golman reprezentacije Japana, Eyong Enoh, standardni reprezentativac Kameruna i Deni Milošević, član mlade reprezentacije BiH.

U ovoj sezoni klub je osigurao učešće u 1. ligi FBiH i ponovo osvojio Kup Kantona Sarajevo, pri čemu je odigrao 31 zvaničnu utakmicu (2. liga FBiH Centar, Kup Kantona Sarajevo i Kup BiH) gdje je ostvario učinak od 23 pobjede, tri remija i pet poraza. Dakle, u dvije sezone postojanja klub je osvojio četiri trofeja, stigao na stepenicu ispod Premijer lige BiH i ostvario ukupno 42 pobjede u 53 zvanične utakmice.

Mnogo je osoba zaslužnih za jedan ovakav uspjeh, od igrača, trenera omladinskog pogona, stručnog štaba, do rukovodstva kluba. Međutim, jedno ime se posebno ističe, a to je trener Emir Alihodžić koji je prepoznao potencijal kluba i preuzeo ga u momentu kada klub nije imao nijednog igrača.

Trener Alihodžić kao ključna figura uspjeha

"Privukla me vizija koju su mi ljudi iz kluba predočili kada sam došao na prvi razgovor. Smatram da klub ima potencijal da postigne još veće uspjehe", kazao je Alihodžić.

Emir Alihodžić je radio kao pomoćni trener u FK Sarajevo u vrijeme dok su klub vodili treneri Mehmed Janjoš, Šener Bajramović, Husnija Arapović i Mirza Varešanović. Na poziciji glavnog trenera, prije dolaska u Bosna Semu, Alihodžić je radio kao trener klubova u Kuvajtu i Bahreinu.

U ovoj sezoni Bosna Sema je debitovala u 2. ligi Federacije BiH i nakon nešto lošijeg otvaranja prvog dijela sezone, sjajnim rezultatima iz drugog dijela sezone uspjela je osvojiti prvo mjesto i titulu. Ipak, to nije bila garancija za prelazak u viši rang. Čekao se žrijeb play offa za 1. ligu FBiH u kojem su trebali nastupiti i prvaci iz 2. Federalne lige Jug, Centar i Zapad.

Pošto Igman, prvak 2. Federalne lige Jug, nije zadovoljio uslove za eventualni plasman u viši rang, donesena je odluka da će voljom žrijeba jedan tim direktno putovati u 1. ligu FBiH, a ta ekipa je Bosna Sema, dok će se za preostalo mjesto u dvomeču boriti Simin Han i Krajina Cazin. Žrijeb je obavljen protekle srijede, a Bosna Sema je istog dana pobjedom nad Radnikom iz Hadžća (2:1) odbranila titulu u Kantonalnom kupu i povezala dvije duple krune.

"Sigurno smo ostvarili veliki uspjeh. Potajno smo se nadali da to možemo. Kako su se stvari odvijale bilo je momenata kada je izgledalo da nećemo uspjeti osvojiti prvo mjesto, ali nismo odustajali, vjerovali smo i na kraju uspjeli", kazao je Alihodžić koji je dodao da je prioritet kluba zadržati igrače, a onda nakon eventualnih pojačanja razmisliti o ciljevima za narednu sezonu.

Prije dvije godine klub bio bez igrača, sada ih ima više od 100

Od kluba koji prije dvije godine nije imao igrače, Bosna Sema je stigla do kluba koji sada ima više od 100 registriranih igrača u pet omladinskih kategorija i kompletan prvi tim. Trenerske kancelarije kluba su na stadionu Koševo, ali Bosna Sema još uvijek nema svojih terena, što Alihodžić posebno ističe, jer postoji veliki interes novih omladinaca za dolaskom u Bosna Semu.

"Sada imamo više od 100 registriranih igrača u pet omladinskih kategorija. Nastojimo dodatno povećati omladinski pogon i s obzirom na interes djece koja žele doći u naš klub, mi ne možemo odgovoriti svojim kapacitetima, jer nemamo svoje terene. Ali, nadam se da ćemo uskoro riješiti i taj problem", kazao je Alihodžić pred kojim je odbrana diplomskog rada za trenersku Profi licencu. Ovom prilikom Alihodžić se zahvalio nekadašnjem selektoru BiH Faruku Hadžibegiću koji mu je pomogao da stažira u francuskom Valenciennesu, što je bio jedan od uslova za dobijanje Profi licence.