Nogomet
6

Veliki derbi BHT Premijer lige u Mostaru, lider gostuje u Zvorniku

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pet utakmica 12. kola BHT Premijer lige igra se u subotu, doku su tri meča na programu u nedjelju. Derbijem kola okitio se okršaj Zrinjskog i Željezničara Pod Bijelim brijegom.

Izabranici Vinka Marinovića sjajno su igrali na otvaranju sezone. Ipak, posljednji rezultati ne mogu zadovoljiti navijače Plamića.

Mostarci su pod imperativom pobjede u dvoboju sa Plavima. No, igrat će protiv neugodnog rivala koji je ohrabren trijumfom u gradskom derbiju protiv Sarajeva.

Željezničar je odradio mini pripreme u reprezentativnoj pauzi i sa puno optimizma očekuju sudar u Moasatru. Vjeruju kako mogu ostati neporaženi. Sve sugerira da će biti zanimljiva utakmica u gradu na Neretvi.

U Zvorniku će snage odmjeriti prvi i posljednji na tabeli, Drina protiv Slobode. Domaćima trebaju tri boda o borbi za opstanak. Međutim, Tuzlaci predvođeni Husrefom Musemićem sjajno igraju ove jeseni. U timu sa Tušnja naglašavaju kako će težiti da osvoje kompletan plijen i ostanu na vrhu.

Travniku na megdan dolazi Mladost Doboj Kakanj. Oba kluba su u zoni ispadanja, a Veziri će pokušati da ostvare pobjedu na svom terenu i tako se približe sredini tabele. Novajlija u ligi pokazao se kao neugodan rival, a to će pokušati potvrditi na Piroti.

Čeliku na noge dolazi Vitez. Crveno-crni su stanovnici sredine tabele. U dosadašnjim okršajima protiv komšija nisu imali puno uspjeha na Bilinom Polju. Ipak, eliminisali su ih nedavno u Kupu BiH, a trijumf žele ostvariti i u prvenstvu. No, Vitez dolaskom na klupu Branka Karačića igra odlično i nadaju se pozitivnom ishodu u Zenici.

Rudar iz Prijedora ohrabren pobjedom u Banjoj Luci u prošlom kolu dočekuje Radnik. Iako su domaći pod imperativom osvajanja tri boda svjesni su kvaliteta tima iz Bijeljine. Potcrtavaju kako svi akteri moraju biti u optimalnom izdanju kako bi došli do cilja. Izabranici Slaviše Petrovića na ovom gostovanju žele ostati neporaženi.

Parovi i satnica:

Subota Čelik – Vitez 15:00 sati Travnik- Mladost Doboj Kakanj 15:00 sati Drina – Sloboda 15:00 sati Rudar Prijedor – Radnik 15:00 sati Zrinjski – Željezničar 15:30 sati (prijenos na Moja TV)

Nedjelja Sarajevo – Velež 15:00 sati (prijenos na BHT1) Slavija – Borac 15:00 sati Široki Brijeg – Olimpic 17:00 sati (prijenos na Arena Sport)

Tabela

  1. Sloboda 22
  2. Zrinjski 21
  3. Sarajevo 19
  4. Široki Brijeg 19
  1. Radnik 19
  2. Željezničar 17
  3. Slavija 17
  4. Čelik 16
  5. Olimpic 13
  6. Mladost DK 13
  7. Travnik 13
  8. Vitez 13
  9. Rudar Prijedor 12
  10. Borac 12
  11. Velež 7
  12. Drina 6