Nogomet
7

Velika pobjeda Željezničara nad Ferencvarošem

Klix.ba
Fudbaleri Željezničara ostvarili su željeni rezultat u prvom meču drugog pretkola Evropske lige na gostovanju kod Ferencvaroša u Budimpešti.

Meč igran na stadionu Groupama Arena okončan je trijumfom Željezničara rezultatom 1:0, iako su domaći igrači imali za više od igre i bolje prilike za gol.

Mladi tim Željezničara hrabro je ušao u meč i tokom prvih dvadeset minuta protivnika držao daleko od svog gola, uz nekoliko dalekometnih pokušaja koji su uz dozu sreće mogli završiti u golu. U preostalih 25 minuta prvog dijela Ferencvaroš je dominirao terenom, bio bolji protivnik i napravio nekoliko odličnih prilika za pogodak.

Pritisak domaćina

U 23. minuti u odličnoj prilici našao se Varga, a potom i Bode čiji je pokušaj glavom otišao preko gola bh. predstavnika. Željezničar je miljenik sreće bio i u 36. minuti kada je nakon prekida sa metra udaljenosti gol Željezničara prebacio Leandro.

Tri minute prije kraja prvog poluvremena stativu gostujućeg gola pogodio je Lamah.

Iako se odmah početkom drugog poluvremena očekivala ofanziva Ferencvaroša prema golu bh. predstavnika, prave prilike za domaći tim u nastavku su izostale.

Sjajan finiš

Nakon pokušaja Hajnala u 68. minuti koji je bez problema odbranio Antolović, Ferencvaroš je sretno mogao do gola nekoliko minuta kasnije kada je pokušaj centaršuta sa lijeve strane na kraju nakon promjene pravca namučio golmana našeg kluba.

Željezničar je do kraja igrao taktički odlično. Igrači Milomira Odovića protivnika su držali daleko od svog gola, ne dozvolivši mu da ozbiljnije ugrozi gol Marjana Antolovića. Ovakvo stanje na terenu često je izazivalo nervozu kod domaćih igrača koji su često igrali grubo, te u nekoliko navrata bespotrebno protestvovali kod glavnog sudije meča.

U samom finišu meča Željezničar je postigao pobjedonosni pogodak za veliko slavlje svojih navijača na Groupama Areni. Diatta je pokušao, lopta se od jednog domaćeg igrača odbila do mladog Dženisa Beganovića koji preciznim udarcem pogađa gol domaćina za veliki trijumf bh. predstavnika.

Evropska liga, drugo pretkolo:

Ferencvaroš - Željezničar 0:1