Evropska liga
0

Veličanstvena atmosfera čeka Bugare na Koševu

Piše: Edin Isanović
Večeras su na rasporedu uzvratni mečevi 2. pretkola Evropske lige. Sarajevo će na najvećem bh. stadionu ugostiti bugarski Levski, koji je u prvom dvoboju slavio 1:0, dok će Široki Brijeg gostovati irskom St. Patrick’su. U prvom okršaju na Pecari bilo je 1:1.

Bordo tim će, nakon dobrog izdanja u Sofiji, pokušati pobijediti Levski i izboriti plasman u narednu rundu. Svi navijači tima sa Koševa se nadaju da igrači neće podleći euforiji kojom su okruženi.

U stručnom štabu Sarajeva svjesni su da za uspjeh svi akteri trebaju biti u optimalnom izdanju. No, podbace li jedan ili dvojica, okolnosti se mijenjaju.

Ključna riječ - strpljenje

"Očekujemo prolaz jer smo u prvoj utakmici ostvarili aktivan rezultat, stekli samopouzdanje i pokazali da možemo igrati s Levskim. Žalimo zbog poraza, jer smo zaslužili bolji rezultat. Atmosfera u ekipi je izvanredna, svjesni smo šta nas očekuje i šta trebamo učiniti. Nećemo se braniti, igrat ćemo ofanzivno i tražiti gol", izjavio je na konferenciji za novinare Dragan Jović, strateg Bordo tima.

U razgovoru sa Jovićem i igračima stekli smo dojam da su uzbuđeni zbog velikog događaja čiji su glavni akteri, ali su svjesni i kvaliteta suparnika.

Tim sa Koševa treba igrati strpljivo i mudro, bez trenutka opuštanja. Uz pretpostavku da odigraju maksimalno požrtvovano i koncentrisano svih 90 minuta, izabranici Dragana Jovića doći će u situaciju da nametnu svoje vrline. Kombinatorika će lomiti homogenost protivnika i ubacivanjem između linija otvarati prostor za finalizaciju.

U utakmici koja svojom psihološkom dimenzijom brzo troši energiju, temelj svega je strpljenje. Igrači ne smiju podleći prirodnom "tjeranju" sa tribina na ofanzivu.

Vježbali izvođenje jedanaesteraca "Jasno je da se na našem stadionu, pred našim navijačima, nećemo braniti, ali moramo paziti na njihove brze kontre, brze napadače i krilne igrače. Ne smijemo gubiti lopte na 30 metara od gola, jer se to pokazalo presudnim u prvoj utakmici. Naravno, pripremali smo se za produžetke i vježbali smo izvođenje penala", kazao je Jović.

Dvanaesti igrač Sarajeva na Koševu bit će navijači. Bugari će na najvećem bh. stadionu igrati između motivisanih igrača i paklenih tribina. Pristalice Bordo tima pripremaju veličanstvenu atmosferu kako bi pomogli igračima da dođu do konačnog cilja - pobjede.

Premda ne igraju, navijači su jedan od najvažnijih faktora nogometne predstave. Uz podršku sa tribina i dozu sreće Sarajevo u četvrtak navečer može osvjetlati obraz bh. nogometa.

Prvi šef struke Levskog Ilian IIiev je na konferenciji za novinare kazao kako su igrači Sarajeva ostavili dobar dojam u Sofiji, ali i to da se nada kako će Sarajevo večeras igrati ofanzivnije nego je to bio slučaj u prvoj utakmici, koja se igrala u glavnom gradu Bugarske.

"Očekujem težak meč, ali i prolazak Levskog", naglasio je Iliev.

Utakmica na Koševu počinje u 21:00 sati uz direktan prijenos na FACE TV.

Široki vjeruje

Drugi bh. predstavnik u Evropskoj ligi Široki Brijeg pokušat će u Dablinu pobijediti St. Patrick’s i odigrati dvomeč sa Hannoverom.

"Vjerujem da možemo pobijediti svog suparnika. U prvom meču smo napravili puno grešaka. U proteklom period radili smo na korekcijama. Sa dosta optimizma čekamo meč sa Ircima", rekao je strateg Širokog Marijan Bloudek.

Ovaj meč počinje u 20:45 sati.