Premijer liga BiH, 2. kolo
0

Velež dočekuje Budućnost, Borac ide u Zvornik

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ovog vikenda na rasporedu su susreti drugog kola nogometne Premijer lige BiH, koje nam donosi četiri susreta u subotu i četiri u nedjelju.

U subotu su na rasporedu utakmice Sloboda - Travnik, Leotar - Olimpik, Drina - Borac i Velež - Budućnost.

Sloboda će nakon poraza u 1. kolu od Slavije u Lukavici prve bodove tražiti na svom terenu protiv Travnika, koji je već upisao jedan gostujući poraz, protiv Zvijezde u Gradačcu. Trener Tuzlaka Vlatko Glavaš je izjavio kako poštuje Travničane, ali, po njegovom mišljenju, tri boda će osvojiti njegovi nogometaši, koji će, kako je najavio, napasti od prve minute.

Trener Veleža Demir Hotić u meču protiv novajlije u Premijer ligi, ekipe Budućnosti, neće moći računati na suspendovane Armela Škaljića i Kazazića koji imaju po tri žuta kartona te na Jazvina koji odrađuje suspenziju zbog crvenog kartona u 29. kolu prošle sezone. Ipak, vezni igrač Veleža Mustafa Kodro ističe kako je atmosfera u ekipi vrlo dobra, te "ne vidi nijedan razlog zašto ne bi pobijedili Banovićane".

Zrinjski nakon evropske turneje u nedjelju ide u Zenicu

Sarajevski Olimpik će poslije poraza na Koševu protiv aktuelnog šampiona BiH Željezničara prve bodove pokušati donijeti iz Trebinja. Težak je zadatak pred njima, budući da se zna kako Leotar teško prepušta bodove na Policama.

Novopečeni premijerligaš, zvornička Drina, dočekat će na svom stadionu, za koji su tek prije dva dana dobili licencu NS BiH, banjalučki Borac. Drina je u prvom kolu osvojila vrijedan bod na gostovanju u Banovićima, dok je Borac ispustio sva tri boda na svom terenu protiv Širokog Brijega.

Nedjelja nam donosi dva derbija, u Zenici gdje se sastaju Čelik i Zrinjski, te u Lukavici gdje će snage odmjeriti Slavija i Sarajevo.

Ipak, epitet derbija kola ponio je susret u Zenici, gdje Mostarci stižu nakon nastupa u kvalifikacijama za Evropsku ligu u kojima su izbacili kazahtanski Tobol i ekipu Tre Penne iz San Marina, a ispali od danskog Odensea.

I njima i Zeničanima ovaj će nastup biti zapravo prvi u novoj sezoni Premijer lige, budući da će se Čelik u okviru 1. kola PL sastati sa Sarajevom na Koševu 18. augusta, dok je meč 1. kola između Zrinjskog i Veleža odgođen zbog spomenutih nastupa u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Igrač Zrinjskog Toni Šunjić ističe kako je na strani njegove ekipe iskustvo igranja evropskih utakmica, ali isto tako napominje da se Čelik dosta pojačao. Ipak, uvjeren je u pobjedu bez obzira što će "Robijaši" u velikom broju doći na Bilino polje i napraviti sjajnu atmosferu. Nasuprot njemu, šef struke Zeničana Abdulah Ibraković uvjeren je u pobjedu svoje "dobro posložene ekipe", iako je pun riječi hvale za sastav Mostaraca.

U Istočnom Sarajevu sastat će se Slavija i Sarajevo, koje će s nekoliko novih igrača u timu zasigurno nastojati ostaviti dobar utisak. Kao i obično, Horde zla će u Lukavici bordo timu dati veliku podršku, a otežavajuća okolnost za Slaviju je činjenica da im je trener Milan Gutović podnio ostavku "iz privatnih razloga" dva dana prije utakmice.

Sve osim pobjede Želje na Grbavici bila bi senzacija

Prvak BiH Željezničar nakon gostujuće pobjede nad gradskim rivalom Olimpikom, u nedjelju na "Grbavici" dočekuje Zvijezdu iz Gradačca. Sve osim pobjede Želje bila bi senzacija, a tako misli i stoper "plavih" Jadranko Bogičević koji je nakon meča s Olimpikom izjavio da se ciljevi Željezničara znaju, a to su "bodovi iz svih utakmica".

"Nadam se da ćemo uz nove pobjede dodatno poboljšati i igru kako bi naši navijači bili zadovoljni, jer oni to svakako zaslužuju", kazao je on.

Ekipa Širokog Brijega nakon sjajne predstave i pobjede protiv Borca u Banjoj Luci ne bi trebala imati većih problema s prijedorskim Rudarom. Široki je nakon utakmice u Banjoj Luci gostovao u Tomislavgradu (kombinirana ekipa) te u humanitarnoj utakmici pobijedio Tomislavgrad 4:1.

Tu su nastupili oporavljeni Bandović kao i Šilić (koji u Banjoj Luci nije igrao radi kartona) tako da je za očekivati da će i oni pojačati sastav protiv Rudara. U Tomislavgradu se povrijedio Pinjuh koji se pridružio Ljubiću i Mišiću, ali do nedjelje će se vidjeti hoće li oni moći nastupiti.

Premijer liga BiH, 2. kolo:

subota:

TUZLA: Sloboda - Travnik TREBINJE: Leotar - Olimpik ZVORNIK: Drina - Borac VRAPČIĆI: Velež - Budućnost

nedjelja:

LUKAVICA: Slavija - Sarajevo SARAJEVO: Željezničar - Zvijezda ZENICA: Čelik - Zrinjski ŠIROKI BRIJEG: Široki Brijeg - Rudar

Susreti počinju u 17.30, osim mečeva u Sarajevu i Zenici (20.30) te Širokom Brijegu (21.00).