Nogomet
0

Velež-Bursaspor 4:0, Blaž Slišković promašio penal

Anadolija
Prijateljska utakmica između Veleža i Buraspora završena je rezultatom 4:0. Za mostarski tim su, pored Blaša Sliškovića, Avde Kalajdžića, Veselina Đurasovića i Sedina Tanovića, nastupili nešto mlađi Veležovci koji su nedavno prestali aktivno igrati fudbal.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Za ekipu Bursaspora igrali su Tezcan, Ozen, Yildiz, Gosterciler, Kirpar, Husoy, Yalgin, Erkan, Okan, Hakan, Metin Akdemir, Ahmet Kilic, Šenol, Sevgin. Dosta mlađa ekipa Veleža, pogocima Obada, Pajića i Remetića nadigrala je veterane Bursaspora rezultatom 4:0. Blaž Slišković je promašio jedanaesterac u 55 minutu.

Utakmica je posvećena nedavnom preminulom Nenadu Bijediću, fudbaleru koji je nosio dres oba ova kluba. Prije revijalne utakmice Bijedićevi saigrači iz Burse Mehmet Ezcan, Ahmed Suphi, Erkan, Adnan, Okan, Husein, Ahmet Kilic i drugi obišli su njegov mezar, položili cvijeće i proučili fatihu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Mostar i Bursa od 1985. godine su izgradili most sportske saradnje kada su za Bursu nastupali rahmetli Nenad Bijedić i Avdo Kalajdžić, a za Eskišehir Sedin Tanovića. Bijedić je imao namjeru produžiti takvu vrstu saradnju pokretanjem škole fudbala u Mostaru koja bi bila oslonjena na stručni kadar i sportske programe Bursaspora. Međutim, smrt Nenada Bijedića odgodila je otvaranje te škole. U izjavu za Anadoliju Mehmet Ozcan je izrazio nadu da će ta Bijedićeva želja biti ispunjena i da će Bursaspor i Velež nastaviti saradnju.

Sedin Tanović, koji je bio i zvanično domaćin bivšim fudbalerima Bursaspora, s velikim poštovanjem se prisjetio Nenada Bijedića, jer mu je Bijedić pomogao da ode u Tursku. Tanović je kazao kako je sportski duh i ljudska veličina krasila rahmetli Bijedića.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Tanović je u Eskišehiru proveo deset godina. Često je u kontaktima s fudbalskim legendama iz Turske. Stoga su nas veterani Bursaspora iznenadili koliko poznaju i Mostar i sportske prilike u BiH. Prije Mostara oni su posjetili Sarajevo i Tuzlu.