Nogomet
97

Vedad Ibišević: U Brazil ne idemo u razgledanje i upoznavanje

Klix.ba
Vedad Ibišević (Foto: Klix.ba)
Vedad Ibišević (Foto: Klix.ba)
Vedad Ibišević, reprezentativac BiH koji je postigao ključni gol u utakmici protiv Litvanije i na taj način osigurao Zmajevima učešće na Svjetkom prvenstvu u Brazilu naredne godine, izjavio je za zvaničnu stranicu Svjetske nogometne federacije (FIFA) da on i njegove reprezentativne kolege idu na Mundijal kako bi građane BiH učinili ponosnima.

U narednih nekoliko sedmica saznat ćemo sve učesnike Mundijala u Brazilu. U Evropi će se osam reprezentacija boriti za četiri preostala mjesta. U baražu je i Island, reprezentacija kojoj bi ovo moglo biti prvo Svjetsko nogometno prvenstvo. No, bez obzira na to šta se desi, Evropa će imati jednog predstavnika kojem će ovo biti prvo veliko takmičenje. Osamnaest godina nakon završetka rata, Bosna i Hercegovina se prirpema za svoj debi na najvećem svjetskom nogometnom takmičenju, piše FIFA.com.

Reprezentacija BiH posebno mora biti zahvalna Vedadu Ibiševiću za njegovih osam golova tokom kvalifikacija, među kojima je i pobjednički gol u Litvaniji, kojim su Zmajevi osigurali učešće na Mundijalu.

"Odlazak na Svjetsko prvenstvo za Bosnu i Hercegovinu i mene znači mnogo. Ovo takmičenje se dešava svake četiri godine i mnogo je prestižnije od Evropskog prvenstva. Prethodno smo dva puta bili zaustavljeni u baražu, što ovaj uspjeh čini mnogo posebnijim", kazao je Ibišević.

On, njegovi saigrači iz reprezentacije i stručni štab Zmajeva odmah su se nakon pobjede vratili u Sarajevo, gdje su ih u slavljeničkoj atmosferi dočekali deseci hiljada građana.

"Atmosfera je bila magična", kaže Vedo.

Zmajevi su tokom kvalifikacija ispustili pet bodova zbog poraza od Slovačke i remija sa Grčkom, koja je na kraju imala jednak broj bodova kao i reprezentacija naše zemlje.

"U posljednje dvije utakmice bio je veliki pritisak, ali smo ostali smireni i uradili ono što smo morali", dodao je Ibišević.

Kako kaže bh. reprezentativac, Brazil je veliki favorit takmičenja. No, sa velikim reprezentacijama se želi susresti u drugom dijelu takmičenja i priželjkuje da će u grupnoj fazi izbjeći Njemačku, Španiju ili Argentinu.

"Na prvenstvu će biti najbolji igrači i jedva čekam da im se suprotstavimo”, poručuje napadač Stuttgarta.

No, bez obzira na to s kim budu igrali, Ibišević i njegovi saigrači u Brazil idu sa jednim ciljem.

"Ne idemo tamo da bismo razgledali i upoznavali ljude. Učinit ćemo sve što možemo da Bosnu i Hercegovinu učinimo ponosnom", kazao je Vedad Ibišević na kraju razgovora za FIFA.com.