Nogomet
3

Vedad Ibišević: Protiv Amerike juriš na novu pobjedu

Anadolija
Vedad Ibišević (Foto: Arhiv)
Vedad Ibišević (Foto: Arhiv)
Vedad Ibišević je sjajno otvorio novu sezonu. U četiri utakmice postigao je isto toliko golova. Međutim, njegov Stuttgart nije ostvario puni plan na startu šampionata, jer je poražen u prvom kolu Bundeslige na gostovanju kod Mainza (2:3).

"Dobro smo startali u Evropa ligi eliminiravši bugarski Botev. Dalje smo prošli i u Kupu Njemačke, ali u Mainzu nismo ostvarili što smo željeli. Znali smo da nas čeka teška utakmica. Tako je i bilo. Ipak, nismo zaslužili da izgubimo. Igrali smo dobro prema naprijed, imali mnogo šansi, te smo trebali izvući povoljniji rezultat. No, kada pogledate sa druge strane, kada primite tri gola u gostima, teško je očekivati da možete da ne izgubite", rekao je Vedad Ibišević, fudbalski A reprezentativac Bosne i Hercegovine i napadač njemačkog Stuttgarta.

Priliku za "popravni ispit" u drugom bundesligaškom kolu 17. augusta Švabe će imati protiv Bayera, u čijim redovima od ove sezone nastupa Ibiševićev saigrač iz bh. reprezentacije Emir Spahić.

"Leverkusen je favorit bez obzira na to što ćemo biti domaćini. Puno su jači nego prošle sezone, posebno u ofanzivi. Radujem se lično duelima sa Spahićem, ali oni neće odlučiti. Za trijumf nad Bayerom bit će nam potreban kolektiv i bespoštedna borba tokom svih 90 minuta susreta. Nikoga se ne plašimo i u svakoj utakmici ići ćemo na pobjedu. Bit će tako i protiv Bayera", istakao je Ibišević.

Kao prvog i apsolutnog favorita za titulu državnog prvaka Njemačke u predstojećoj sezoni Ibišević vidi Bayern.

"Od izvanrednih igrača Bayern može sastaviti dvije podjednako jake ekipe, koje da nisu u istom klubu obje bi se borile za titulu državnog prvaka, ali i odbranu trofeja osvojenog prošle sezone u Ligi prvaka. I Borussija Dortmund je u igri, kao i Bayer, ali Bayern je Bayern! Bundesliga je nepredvidiva i sve je moguće. Što se tiče Stuttgarta, naš cilj je novi izlazak na evropsku scenu, a ako nam se ukaže nešto više u Bundesligi ili Kupu Njemačke objeručke ćemo prihvatiti", rekao je Ibišević naglasivši kako bi ovu sezonu u Njemačkoj mogli obilježiti i igrači sa Balkana, kojih je pregršt, te su u brojnim klubovima "glavne face".

O dvomeču Stuttgarta sa hrvatskom Rijekom u play-offu Evropske lige, na Kantridi 22. augusta i revanša sedam dana kasnije u Njemačkoj, Ibišević je za agenciju Anadolija kazao:

"Mnoge ekipe u Evropa ligi su nezgodne. Protiv bugarskog Boteva na prvi pogled mislili smo da su bezazlena ekipa, no pokazali su se kao veoma opasan protivnik. I protiv Rijeke je slična situaciju. Nisu slučajno došli do play-offa. Iako ih nedovoljno poznajemo sigurno je da nisu neko koga smijemo potcijeniti. Favoriti smo, imamo realne šanse da izborimo grupnu fazu Evropa lige, ali samo u slučaju da obje utakmice odigramo krajnje odgovorno. Dakle, Rijeku nećemo, niti smijemo potcijeniti".

Sa fudbalskom reprezentacijom BiH u srijedu na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase igrat će prijateljski susret protiv SAD-a (početak u 20:40 sati), selekcijom koja ima 11 uzastopnih pobjeda. Za Ibiševića i društvo bit će to posljednji meč prije septembarskih susreta sa Slovačkom, koji bi mogli i odlučiti idu li izabranici selektora Safeta Sušića kao prvi iz grupe direktno na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

"Amerika je dobar protivnik za generalnu probu uoči nastavka kvalifikacija za SP i susreta sa Slovačkom. Sama činjenica da imaju 11 uzastopnih trijumfa govori i o njima. Nadam se da će biti dobra i teška utakmica, kako bismo se što bolje spremili za Slovake. I protiv SAD-a jurišat ćemo na novu pobjedu, kako bismo ostali u pobjedničkom ritmu pred utakmice koje moramo odigrati na najvišem nivou i izboriti plasman na toliko željeni Mundijal", tvrdi Ibišević.