Odlična forma u Stuttgartu
8

Vedad Ibišević objasnio kako postiže golove

Totalsport
Sjajna forma našeg reprezentativca (Foto: AFP)
Sjajna forma našeg reprezentativca (Foto: AFP)
Bh. reprezentativac Vedad Ibišević ove sezone u nogometnoj Bundesligi zabio niti jedan pogodak izvan 16-erca. Svejedno misli da ima dobar udarac i da bi iz daljine trebao pucati češće.

" Nastavit ću pucati iz daljine, čak i slobodne udarce. Mislim da imam dobar udarac", rekao je Ibišević u razgovoru za printano izdanje Sport Bilda.

Objasnio je pritom na koji način zabija golove iz 16-erca. Ove je sezone zabio 13 takvih: osam za Stuttgart (uz sedam asistencija) otkako se zimus priključio švapskoj ekipi iz Hoffenheima, te pet jesenas u dresu bivšeg kluba.

"U kaznenom prostoru ima vremena obično samo za jedan dodir s loptom, rijetko kad dva. Pucati ili odigravati iz prve u 16-ercu uvijek je najbolja opcija. Za napadača je obično mana kada mu treba puno vremena za reakciju. Ja uvijek znam gdje stoji gol i znam da nije u kretnji. Također znam da je golman u velikoj većini slučajeva na sredini gola. To mi je jasno i kad ne gledam prema golu, kad sam mu leđima okrenut", rekao je Ibišević.

"Kada igrate pred golom s vremenom vam sve postaje automatizam. Kada se krećem prema naprijed i srednjoj poziciji uvijek vjerujem da ću akciju završiti pogotkom."

U jesen 2008. godine Ibišević je briljirao u Bundesligi u stilu svjetske klase dovevši novopečenog Bundesligaša do jesenskog naslova prvaka s 18 golova u 17 nastupa. Tokom zimskih priprema nakon Nove godine teško je povrijedio koljeno i sezona mu je propala, kao i njegova forma u godinama koje su dolazile. Povratio ju je tek ovog proljeća u Stuttgartu.

" Za napadača je uvijek bolje kada igra u ekipi koja se bolje kreće, jer lakše dolazi u završnicu i lakše postiže golove."

Na pitanje kako to da se prije tri mjeseca odlučio napustiti Hoffenheim i nastaviti u Stuttgartu, odgovorio je:

"Želio sam novi izazov. Osjetio sam potrebu za njim već prošlog ljeta. Teško je to objasniti. Nije da mi nije bilo dobro u Hoffenheimu, naprotiv. Ali jednostavno sam znao da moja karijera treba novi izazov."

" Imao sam prošlog ljeta i nekoliko kontakata s klubovima iz Engleske. Bili su vrlo konkretni i ozbiljni. Pa ipak, svi su propali zbog mene. Nisam želio u drugu ligu. Želio sam ostati u Njemačkoj, odnosno u Bundesligi."

Sportski direktor Fredi Bobic, tokom igračke karijere sam vrstan napadač, pohvalio je nedavno učinak Ibiševića riječima:

"Čak i na svojim slabijim utakmicama Vedo često na sebe navlači dva, pa čak i tri suparnička igrača, a za gol mu ne treba puno prilika."

Posebno je pak Ibišević istakao običaj Stuttgartovog trenera Bruna Labbadije da ga u igri drži do kraja utakmice.

"To je jako dobra okolnost. Uvijek je lakše kad ne moraš strahovati da bi svakog trenutka mogao završiti na klupi. To je odlično za samopouzdanje igrača."