Nogomet
17

Vedad Ibišević na pogodak u Bundesligi čeka gotovo punih 13 mjeseci

Piše: A. D.
Reprezentativac BiH i napadač Stuttgarta Vedad Ibišević na pogodak u Bundesligi čeka gotovo punih 13 mjeseci.

Na golgeterski post bosanskohercegovačkog reprezentativca dosta su utjecale povrede, ali i suspenzija od pet utakmica koju je proljetos dobio na utakmici Stuttgarta i Augsburga.

Nova prilika za junaka iz Kaunasa da konačno postigne pogodak je večerašnji susret Stuttgarta i Borussije Dortmund. Zanimljivo je da je Vedad od svog dolaska u Njemačku do danas šest puta bio strijelac protiv Borussije Dortmund.

Sve je započelo još u aprilu 2007. godine kada je u to vrijeme 23-godišnji Ibišević postigao gol za Alemaniju Aachen na utakmici 28. kola protiv Borussije Dortmund. Bio je to ukupno šesti Ibiševićev gol u debitantskoj sezoni u Njemačkoj.

Dvije godine kasnije novajlija u Bundesligi Hoffenheim na startu je predstavljao najveću senzaciju, a prva zvijezda tima bio je napadač Vedad Ibišević, koji je igrao polusezonu života. U petom kolu poražena je Borussia Dortmund rezultatom 4:1, a dvostruki strijelac bio je Vedad Ibišević.

U sezoni 2009/2010. Borussia Dortmund i Hoffenheim su se sastali u 31. kolu, a meč je završen rezultatom 1:1. Milioneri su vodili golom Valdeza, a bod gostima donio je Vedad Ibišević desetim golom sezone u 27. minuti susreta.

Godinu dana kasnije Dortmund je u Sinsheimu položio oružje, a pogodak vrijedan tri boda u 63. minuti postigao je Ibišević na asistenciju Andreasa Becka. Bio je to sedmi gol sezone za bh. reprezentativca.

Posljednji pogodak protiv Borussije Dortmund Ibišević je postigao u dresu Stuttgarta u martu 2012. godine. Bilo je 4:4, a osim pogotka, Ibišević je na pomenutoj utakmici upisao i asistenciju.