Nogomet
0

Večeras test istine za Sarajevo i Slaviju

Piše: Edin Isanović
Foto: AP
Foto: AP
Ambicije su uvijek iste. Otići što dalje, biti bolji. Sada nas čekaju dva teška ispita u sudaru sa švedskim klubom koje predvodi Larsson. Uz odličnu atmosferu imaćemo i veliku podršku sa tribina, kaže Alaim. Idealan scenarij je rezultat koji će osigurati put ka konačnom cilju, smatra strateg Slavije, Zoran Erbez.

Preostala dva bh. predstavnika u Evropskoj ligi Sarajevo i Slavija danas će odmjeriti snagu sa svojim suparnicima. I jedni i drugi žele ponuditi najbolje što mogu. Pravu istinu o snazi naših klubova reći će nove evropske utakmice. Tim sa Koševa gostuje u Švedskoj, Helsingborgu. Izabranici Mehmeda Janjoša žele preslikati taktiku iz Trnava koja im je na kraju omogućila prolaz dalje. Evo šta je za naš portal prije polaska rekao kapiten bordo tima, Muhamed Alaim.

"Svi smo sretni i prekriveni velikom radošću nakon eliminacije Spartaka. Napravljen je sjajan posao. Pokazali smo karakter, ali tu nije kraj naših ambicija. Ciljevi su uvijek otići što dalje, biti bolji. Sada nas čekaju dva teška ispita u sudaru sa švedskim klubom koje predvodi odlični Larsson. Mnogo smo radili na treninzima i u sjajnoj atmosferi očekujemo ovaj meč. Niti jednog trenutka nema mjesta uljepšavanju stvarnosti, znamo svoj kvalitet, želimo preskočiti i ovu prepreku. No, neće biti nimalo lako. Mislim da nisu opasniji od Spartaka, moći ćemo se nositi sa njima. Kao što je poznato oni najviše igraju na prekide, preskaču igri i izuzetno su disciplinirani. Prema nekim najavama imaćemo veliku podršku sa tribina, što će nam svakako mnogo značiti. Ako napravimo dobar rezultat, nastaće prava ludnica“.

Dugogodšnji igrač Sarajeva i bivši reprezentativac Jugoslavije Mirsad Fazlagić svojim savjetima pokušava pomoći strategu Sarajeva, Mehmedu Janjošu. Za Sarajevo-x.com je rekao: "Kao prvo, moram napomenuti jedan podatak koji javnosti možda nije poznat. Naime, ovo neće biti prva utakmica ova dva kluba. Još davne 1948. godine, tačnije 31. decembra u prijateljskom sudaru Sarajevo je savladalo Helsingborg 2-0. Utakmica se igrala na stadionu 6. aprila u glavnom gradu BiH. Volio bih da se ponovi ovaj rezultat, mada će to biti izuzetno teško. Ipak, vjerujem da bordo tim može eliminisati svog suparnika. Gledao sam utakmicu u Trnavi i prikazanim sam zadovoljan. Prednost Sarajeva leži u tome što apsolutno svi rade za tim i igraju za tim. Uvijek je na prvom mjestu kolektiv. To je najveća snaga. Imamo pravo na optimizam. Najveću opasnost za naš gol predstavljaće iskusni Larsson“.

Ekspedicija Sarajeva je u sjajnoj atmosferi još u srijedu ujutro čarter letom otputovala u Švedsku. Utakmica počinje u 20.45 sati, a bit će prikazana uživo na web sajtu švedskog kluba.

Drugi bh. predstavnik, Slavija iz Istočnog Sarajeva će nakon eliminacije Aalborga pokušati ponoviti isti scenarij u dvoboju sa Košicama. Ovo će biti treći sudar predstavnika BiH i Slovačke. Naime, Slovan je eliminisao Zrinjski u pretkolu Lige prvaka, dok je Sarajevo bilo bolje od Spartaka iz Trnave.

Na press konferenciji koja je održana jučer, strateg Slavije Zoran Erbez je podvukao da su igrači dobro radili na pripremama i da su spremni za ovu utakmicu.

Napomenuo je da je prisustvovao okršaju Košica sa Nitrom i spoznao da se radi o kvalitetnoj ekipi. Ipak, uz maksimalnu koncentraciju nada se idealanom scenariju i rezultatu koji će osigurati put prema konačnom cilju.

Svako vidi utakmicu na svoj način. Jan Kozak, trener Košica apostrofirao je da očekuje uzbudljiv dvoboj. Posebno je podvukao da imaju mlad tim koji već nekoliko godina igra zajedno, pa tu vidi određenu prednost svog tima.

"Mi tražimo rezultat. To podrazumijeva rizik. Daćemo sve od sebe za povoljan rasplet. Slavija je odlično odigrala sa Aaloborgom i svi smo svjesni da protiv sebe imamo jakog suparnika“, rekao je strateg slovačkog tima.

Početni udarac na stadionu Asim Ferhatović – Hase izvešće se u 20.15 sati. Utakmicu prenosi RTRS.