Nogomet
255

Večeras počinje Mundijal u Brazilu: Sretno hrabri Zmajevi!

Piše: Edin Isanović
Navijači su uz Zmajeve (Foto: AFP)
Jubilarni 20. Mundijal počinje večeras u 22:00 sata po našem vremenu utakmicom između domaćeg Brazila i Hrvatske. Na dosadašnjih 19 svjetskih nogometnih prvenstava učestvovalo je 76 planetarnih selekcija. Debitant i 77. reprezentacija koja će biti dio velikog spektakla je Bosna i Hercegovina.

Uz svjetska prvenstva veže nas mnogo emotivnih trenutaka. Kao što je poznato, naš državni tim nalazi se u grupi F zajedno sa Argentinom, Nigerijom i Iranom. Iako prvi put učestvuju na velikom takmičenju, Zmajevi imaju izuzetno respektabilan tim. Ne mora značiti da će Sušićevi

izabranici blistati u Brazilu. No, ako prođu grupu, bit će to veliki uspjeh.

"Njemačka" odbrana Zmajeva

Dvije prijateljske utakmice odigrane u SAD-a donijele su i dvije pobjede. Spahić i saigrači savladali su Obalu Slonovače 2:1, dok je Meksiku poražen 1:0. Revijalni meč odigran prije nekoliko dana protiv mlade ekipe brazilskog Santosa okončan je trijumfom od 5:1. Sa dosta optimizma i samopouzdanja bh. reprezentativci očekuju prvi i za nas historijski okršaj protiv Argentine.

Pape je u kvalifikacijama vapio za defanzivnim veznim igračem koji bi snagom i trkom zatvarao rupe u sredini. U pomenutim pripremnim utakmicama pronašao ga je u ratobornom Muhamedu Bešiću, nogometašu mađarskog Ferencvaroša. Ovaj mladi nogometaš našao se u fokusu zanimanja. Iz udarne postave istisnuo je Harisa Medunjanina. Kako stvari stoje i Izet Hajrović je blizu početnih jedanaest.

Na golu imamo sjajnong Begovića. Posljednji bedem čine „Nijemci“ – Mujdža, Spahić, Bičakčić, Kolašinac ili Salihović. Zavisno koju taktiku odabere šef državnog tima. Odbrana je iskusna i kvalitetna.

Ko su favoriti

Papetove trupe žele se zajedništvom dokazati cijelom svijetu Osim pomenutog Bešića i probuđenog Hajrovića u sredini će najvjerovatnije igrati Lulić, Misimiović i Pjanić. Sjajni egzekutor Edin Džeko bit će u vrhu napada. Sve sugerira da će se Sušić sa ovih jedanaest igrača suprotstaviti „Gaučosima“. Šansu sa klupe čekat će kvalitetni nogometaši koji bi u nekim selekcijama bili neizostavljivi u prvih 11.

Vođa na terenu je Emir Spahić. Sve nabrojano sugerira da su Zmajevi maksimalno spremni za velike stvari. Dakako, taj prvi nastup je uvijek poseban. Gledajući pojedinačno imamo veće zvijezde od Nigerije i Irana. To je naša prednost. Imamo euforiju i nacionalni naboj. Na krilima zajedništva Zmajevi se žele dokazati cijelom svijetu.

Favoriti? Za jedne je to Brazil, druge Španija, treće Argentina ili Njemačka. Navijat ćemo da nogometaši naprave nešto upečatljivo. Očarava radost s kojom se danas igra nogomet. U dosadašnjih 19 održanih Mundijala pet naslova ima Brazil, četiri Italija, tri Njemačka, po dva Argentina i Urugvaj. Po jednom su na krovu svijeta bili Englezi, Španci i Francuzi.

Navijat ćemo za spektak u Brazilu...