Nogomet
6

Večeras finale Evropske lige: Dnipro blizu historijskog uspjeha, Sevilla želi četvrti trofej

Piše: D. B.
Trening Seville (Foto: EPA)
Na Nacionalnom stadionu u Varšavi u Poljskoj večeras će biti odigrano finale Evropske lige u kojem će se sastati ukrajinski Dnipro i španska Sevilla. Ukrajinski predstavnik je blizu osvajanja svog prvog evropskog trofeja, dok je Sevilla u ovom takmičenju slavila tri puta i želi svoj četvrti trofej, što bi bio rekord.

Nogometaši Dnipra su uoči večerašnjeg finala spremni uzeti skalp još jednoj respektabilnoj ekipi, a to je Sevilla. Ova dva kluba se sastaju prvi put u historiji. Kada je riječ o Dniprovim susretima sa španskim klubovima, ukrajinski tim se sastao sa Real Zaragozom u sezoni 2004/2005. nekadašnjeg Kupa UEFA te je poražen rezultatom 1:2.

Sevilla ima više iskustva sa ukrajinskim klubovima, ostvarila je remi i tri pobjede. Posljednji put je španski tim eliminisao Shakhtar iz Kupa UEFA u sezoni 2006/2007. i osvojio svoj drugi trofej u ovom takmičenju.

Španski i ukrajinski timovi su se samo jednom sreli u finalu Kupa UEFA. Bilo je to 1986. godine kada je Dinamo Kiev savladao Atletico Madrid.

Ovo je prvo evropsko finale za Dnipro, a prije ove sezone je najveći klupski uspjeh bio nastup u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona 1985. godine, kao i titula prvaka SSSR-a 1990. godine.

Sevilla je igrala tri finala u ovom takmičenju i sva tri je osvojila. Bilo je to 2006. godine protiv Middlesbrougha, 2007. godine protiv Espanola i 2014. godine protiv Benfice. U UEFA-inom Superkupu ima jednu pobjedu i dva poraza.

Sevilla je neporažena u devet posljednjih evropskih utakmica. Dnipro nije izgubio u posljednje četiri utakmice u Evropskoj ligi, ima dvije pobjede i dva remija. Međutim, Sevilla je upisala najviše pobjeda u ovoj sezoni Evropske lige, ima ih 10, uz tri remija i poraz. Dnipro je od početka grupne faze pobijedio šest puta, četiri puta je remizirao i četiri puta izgubio. Španski klub je ove sezone u Evropskoj ligi postigao 26 golova u 14 utakmica, a Dnipro samo 13. Međutim, Sevilla je primila 12, a Dnipro 10 golova.

U Sevilli su prihvatili ulogu favorita.

"Favoriti smo za osvajanje trofeja, jer smo to učinili i prošle godine. No, ne smijemo se osloniti na tu činjenicu, Dnipro je veoma dobar tim i nije slučajno u finalu. Moramo odigrati najbolje što znamo, dati sve od sebe kako smo to činili i ranije", izjavio je napadač Seville Kevin Gameiro.

Kapiten Dnipra Ruslan Rotan želi da njegov tim usreći navijače.

"Puni smo emocija, uzbuđeni smo zbog finala, jer nam je prvo u historiji. Pokušat ćemo se fokusirati od prve minute, gladni smo pobjede i učinit ćemo sve za to. Ovo je historijska utakmica, tako da smo pomogli Ukrajincima, donirali novac, ulaznice i osigurali njihov transport kako bismo mogli doći na utakmicu. Učinit ćemo sve da budu sretni", rekao je Rotan.

U Sevilli večeras neće igrati Pareja zbog povrede koljena, a Dnipru će nedostajati Mazuch i Zozulya.

Utakmica se igra večeras od 20:45 sati.