Nogomet
0

Večeras drugo polufinale: Rusija - Španija

Sarajevo-x.com
Večeras se s početkom u 20:45 sati u Beču igra druga polufinalna utakmica 13. evropskog nogometnog prvenstva, a sastaju se Rusija i Španija.
David Villa
David Villa

Biće to drugi međusobni susret ovih reprezentacija na Euru 2008. Naime, Španija je 10. jula u grupnoj fazi takmičenja pobijedila Rusiju sa visokih 4:1.

Španija je grupnu fazu takmičenja završila s tri pobjede - nad Rusijom, Švedskom i Grčkom. U četvrfinalu boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila je Italiju i plasirala se u polufinale.

Put Rusije do polufinala ovogodišnjeg Evropskog prvenstva započeo je porazom protiv Španije i pobjedama protiv Grčke i Švedske. U četvrtfinalu Rusi su savladali Holandiju rezultatom 3:1 i izborili polufinale i još jednu utakmicu sa Špancima.

Rusija i Španija do sada su se ukupno susrele četiri puta. Španija je pobijedila tri puta, a jedna je utakmica odigrana neriješeno uz ukupan omjer golova od 6:1 u korist Španije.

Biće ovo prvo polufinale za Španiju nakon 24 godine, a za Rusiju je i ovo polufinale dosad najveći uspjeh na jednom velikom nogometnom takmičenju još od raspada Sovjetskog saveza.

Pobjednik večerašnjeg polufinala sastati će se u finalu sa reprezentacijom Njemačke, koja je sinoć pobijedila Tursku rezultatom 3:2.