Fabio Capello
0

"Već znam ko su izvođači penala na Mundijalu"

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Talijanski strateg Fabio Capello, selektor engleske nogometne reprezentacije, priznaje da je već u glavi već odredio izvođače penala za Svjetsko prvenstvo sljedeće godine u Južnoafričkoj Republici.

Za Engleze su penali bili prava noćna mora na prethodnim izdanjima Svjetskih prvenstava. Udarci s bijele tačke koštali su ih eliminacije na Mundijalima 1990., 1998. i 2006. godine.

Capello otkriva da puno radi i puno razmišlja i o tom elementu...

"Penali su uvijek lutrija. Znam dosta velikih igrača koji se nisu usudili izvoditi penale jer se nisu osjećali sigurni. Kada dođe vrijeme da pobjednika određuju kazneni udarci, a vi morate odlučiti tko će biti izvođači, može vam se dogoditi da vam i najbolji igrači kažu: Ne bih, hvala", komentirao je Capello.

"Uvijek nastojim za izvođenje penala odrediti one igrače koji su ih spremni pucati. I uvijek u glavi imam opciju da bi utakmicu mogli odlučiti i penali. Stoga ja već znam ko su najbolji izvođači u engleskoj reprezentaciji. Naravno, uvijek se igrači s pritiskom šutiranja s bijele tačke nose na različit način."

Slikovito je Capello na kraju objasnio razliku vježbanja pucanja penala na treningu ili izvođenja u ključnom trenutku.

"Na treningu vam se gol čini velik, a golman malen. Ali, kada dođe vrijeme da trebate zabiti penal za osvajanje Svjetskog prvenstva, gol vam je tako mali, a golman tako velik. Teško je postići pogodak iz kaznenog udarca pod pritiskom", na kraju će Capello.