Nogomet
495

"Vatreni Zmajevi" Stanko i Zlatko: Ljubav prema selekcijama BiH i Hrvatske jača od svega

Piše: A. M.
Uspjeh reprezentacije Bosne i Hercegovine odjeknuo je u cijelom svijetu, a sa posebnim simpatijama na selektora Safeta Sušića i njegove Zmajeve gledaju u susjednoj Hrvatskoj. Zagreb, Split i ostali gradovi navijali su za Džeku, Pjanića, Misimovića, i ostale jednako kao što su Sarajlije, Tuzlaci, Zeničani bili uz Mandžukića i družinu.

"Vatreni Zmajevi" veliki je hit koji je odlično primljen u našim i gradovima susjedne Hrvatske. Navijači u Brazilu druže se i zajedno navijaju i za Bosnu i Hercegovinu i za Hrvatsku, dok je takvih primjera nažalost najmanje u gradu na Neretvi.

Ipak da nije sve tako crno u središtu Hercegovine pokazuje primjer mostarskih mirotvoraca Stanka Krezića i Zlatka Tipure. Dugogodišnje prijateljstvo nije prekinuo ni nesretni rat, a ono traje i danas.

Stanko je navijač Hrvatske u prvom redu, ali ne krije ni simpatije prema Bosni i Hercegovini, dok je Zlatko obožavalac Zmajeva koji sa simpatijama gleda na reprezentaciju Hrvatske.

"Kada je zemlja pod vodom, kada poplave nose ljudske živote, a klizišta gutaju ognjišta građena decenijama, onda upomoć priskoči, naravno, Hrvatska, a ne Kamerun. Kako nakon toga navijati za Kamerunce? Ružna vremena su iza nas, trebamo ih zaboraviti i nastaviti živjeti u miru, ljubavi i toleranciji,“ kaže Zlatko koji priželjkuje plasman i Zmajeva i Vatrenih u narednu rundu takmičenja.

"Mi bosanskohercegovački Hrvati imamo rijetku privilegiju, imamo dvije domovine koje su u fudbalskom smislu evropske sile. Ja sam Hrvat i ne krijem ljubav prema reprezentaciji Hrvatske, ali ni ljubav prema reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Ni u ludilu ne bih navijao za Argentinu kada igra protiv Zmajeva. Toga je dana na mom automobilu bila bosanskohercegovačka zastavica,“ kaže Stanko koji dodaje:

"Blaž Slišković mi je najdraži fudbaler, a zbog njega sam svojevremeno počeo simpatisati i Hajduk iako sam Dinamovac. Baka je kao selektor u reprezentaciji Bosne i Hercegovine radio dobro i predano, a u to sam vrijeme znao otići posjetiti ga u Međugorje. Moj komšija je Toni Šunjić, i ako neko misli da ja mogu navijati za nekog Nigerijca kada igra protiv Tonija onda je lud.“

Posebno je Stanku zasmetalo paljenje zastave Bosne i Hercegovine koje smatra kao čin neodgovornog pojedinca.

"Neodgovorni pojedinac ili grupa njih, ali sam siguran da ih je malo i da će ih vremenom biti još manje. Član sam organizacije 'Izaberimo mir zajedno', čija je svha širiti mir, priljateljstvo i tolernaciju i na tome ću raditi dok sam živ", kaže on u razgovoru za Klix.ba.