Igor Štimac za Klix.ba
146

"Vaša nogometna priča slična je našoj iz sredine '90-ih godina"

Razgovarao: Edin Isanović
Igor Štimac
Igor Štimac
Igor Štimac, selektor hrvatske nogometne reprezentacije je u ekskluzivnom razgovoru za Klix.ba govorio o aktivnostima vezanim za nastup Kockastih i najavio dolazak u glavni grad BiH povodom Simposara 2013. Posebno je pohvalio igre Zmajeva, a naglasio je kako malo zna o Premijer ligi BiH.

Štimac je kazao kako je trenutno fokusiran na okršaj Hrvatske sa Južnom Korejom.

"U toku su pripreme za prijateljski meč sa Korejom. Naravno, tu su i aktivnosti vezane za kvalifikacione mečeve sa Srbijom i Velsom", kaže Štimac za Klix.ba.

Vjeruje kako će Hrvatska izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo.

"Odradili smo dobar posao u prva dva mini ciklusa i moramo nastaviti u istom ritmu ako želimo biti prvi u grupi. Igrači su se brzo adaptirali na moj način rada i shvatili šta od njih tražim. Vjerujem u svoje momke, osjećam kako rastemo kao ekipa svaku utakmicu i ako ovako nastavimo nemamo razloga strahovati u vezi sa plasmanom u Brazil".

Raduje se dolasku u Sarajevo

Šef hrvatskog državnog tima krajem januara stiže u grad na Miljacki. On će učestovati na Simposaru 2013, koji organizuje Sabahudin Topalbećirević.

"Bit će mi drago nakon puno godina posjetiti Sarajevo, doprinijeti nastavku rada simpozija koji tako vrijedno organizira moj prijatelj Baho. Mislim da ću govoriti nešto o temi razvoja nogometa na ovim prostorima. Kada sam dobio poziv, nije bilo dvojbe. Želim pomoći u okviru svojih mogućnosti".

Nekadašnji nogometaš tima sa Poljuda imao je samo riječi hvale za nastupe Zmajeva.

"Vaša priča je slična našoj iz sredine '90-ih godina. Imate generaciju sastavljenu od vrsnih individualaca. Napredujete u kontinuitetu i važno će vam biti ostvariti taj prvi plasman na veliko takmičenje za daljnji napredak. Safet Sušić radi odličan posao i želim mu puno sreće u nastavku kvalifikacija".

Engleska liga je najatraktivnija

Štimac ističe kako malo zna o bh. nogometnoj ligi.

"Ne znam baš previše o Premijer ligi BiH. Pretpostavljam da je slično kao i kod nas. Loša infrastruktura, manjak sponzora, slaba posjećenost, prisutnost huliganizma. Srećom, ima talenata koji to sve drže u životu još uvijek".

Kada smo ga pitali treba li nam regionalna liga, kratko i jasno je odgovorio: "Ne treba".

Igor je svoju uspješnu karijeru počeo pisati u splitskom Hajduku. Tvrdi da mu u jugoslavenskoj ligi nigdje nije bilo teško igrati.

"Najteže, ali i najljepše bilo je nastupati na Poljudu".

Prokomentarisao je i odluku FIFA-e i FIFAPro, koji su 11 igrača iz španske lige uvrstili u najbolji tim 2012. godine.

"Pretpostavljam da je to nagrada za tri uzastopna naslova na velikim takmičenjima. Ipak, za mene će engleska liga uvijek biti atraktivnija za gledanje od ostalih".

Nije imao dvojbi kada smo ga pitali ko je najbolji igrač današnjice.

"Moj odgovor je Messi", zaključio je Igor Štimac.