Vanredna pres konferencija
0

Uprava FKS: Nijaz Gracić jedan od glavnih krivaca za sadašnje stanje

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U prostorijama FK Sarajevo u četvrtak je održana vanredna pres konferencija na kojoj su se novinarima obratili predsjednik Kluba Amir Rizvanović, članovi Upravnog odbora Edis Kusturica i Maid Delić te direktor Dino Selimović.

Konferenciji za medije je prisustvovao veliki broj novinara koji su s pažnjom pratili izlaganje članova Uprave FK Sarajevo.

Novinarima se prvi obratio predsjednik Kluba Amir Rizvanović, koji je istakao da sadašnja garnitura na čelu Bordo tima radi transparentno, a na uvid novinarima je ponudio revizorski izvještaj za proteklu godinu. Kako je istakao, u protekloj godini je zabilježen gubitak. Rizvanović je istakao da je pripremljen novi Statut, koji je izuzetno bitan za dobrobit FK Sarajevo i izrazio nadu da će biti usvojen na narednoj Skupštini Kluba.

Predsjednik FK Sarajevo je govorio i o uslovima koje je klub ispunio kako bi dobio licencu za evropske nastupe.

"Revizori su rekli da FK Sarajevo ima sve uslove za licencu. Međutim, podmeću nam sa svih strana, od novinara, bivših trenera, do bivših predsjednika. Nijaz Gracić u kontinuitetu nudi rješenje, a jedan je od glavnih krivaca za sadašnje stanje. Kada je on bio predsjednik 2005. godine klub nije dobio licencu i neka nam ne daju 'dobronamjerne' savjete", rekao je Rizvanović.

Rizvanović je rekao da mu nije jasno kako bivši uposlenici, igrači i treneri odjednom u isto vrijeme potražuju svoja sredstva te da oni trebaju gnjev usmjeriti drugdje. Kako kaže Rizvanović, kada je došao na funkciju koju sada obavlja, Klub je bio klinički mrtav, a sada ovaj kolektiv vodi žestoku borbu i konstantno popravlja stanje.

"Legende, kako ih mnogi nazivaju, moraju biti zahvalne FK Sarajevo, a ne biti blizu Kluba samo kada je to u njihovom interesu. Moram reći da se na mene i na Klub vrše veliki pritisci. Ja razumijem Musemića, Zukića i Nedića, niko ne negira dug prema njima, ali oni svoj gnjev moraju usmjeriti na druge ljude koji su u sporno vrijeme bili u Klubu. Naravno, mi smo im uprkos svemu zahvalni za njihov doprinos. U revizorskim izvještajima je jasno navedeno da Klub napreduje, a značajan napredak je zabilježen i nakon odlaska Gracića, koji sada kontinuirano pokušava pronaći recept za nestanak FK Sarajevo", kazao je Rizvanović.

U prošloj godini je FK Sarajevo ostvario prihode od 2.126.000 KM, a rashodi su iznosili 2.312.000 KM. Međutim, treba uzeti u obzir da je isplaćeno 150.000 KM dugovanja te da nisu uknjižene donacije BH Telecoma, sponzorstva Lescona, Sunca, Securitasa, sredstva za pripreme u Antalyji i Fojnici.

Novinarima se obratio i direktor Dino Selimović, koji je rekao da je prošlu godinu Klub iz Titove završio na "nuli", ali da je problem dug koji se vuče odranije. Istakao je da je novi Statut ključni dokument koji će otkloniti problem rizika upravljanja, riješiti dugove i stabilizovati finansije.

"Stvaramo normalne uslove za budućnost, a najveći problem su finansije i rizik upravljanja klubom. Prošle godine smo, uslovno rečeno, završili na 'nuli'. Težimo ka jednom modernom poslovanju kojim ćemo sanirati sve dugove i stabilizovati klub. To namjeravamo postići novim Statutom. Vjerujem i da će se NSBiH aktivno uključiti u stvaranje preduvjeta kako bi svi klubovi stali na noge i organizovali se", rekao je Selimović.

Selimović je također govorio i o takmičarskoj licenci FK Sarajevo.

"Predali smo na vrijeme svu potrebnu dokumentaciju i ispunili sve kriterije. Što se tiče dugova, nismo ih sve isplatili, ali smo napravili reprograme. Za one koji su naknade zatražili putem suda, njihovi procesi su također u završnim fazama. Prema onome što znamo, mišljenje revizorske kuće je pozitivno. Postupili smo prema svim pravilnicima, tako da ne vidim razloga za neke komplikacije vezane za dobivanje licence", dodao je direktor FK Sarajevo.

Član Upravnog odbora FK Sarajevo Maid Delić je istakao da vodstvo kluba ima punu podršku UNFKS i Udruženja Bordo Prijatelji 1946.

"UNFKS i Bordo Prijatelji 1946 su prepoznali jedan pošten, iskren i čestit pristup vodstva Kluba, koje uspješno radi na stabilizaciji FK Sarajevo, pa stoga daju svoju punu podršku", izjavio je Delić.