Nogomet
9

Van Gaal: Nisam mogao ni pomisliti da će završiti ovako

Totalsport
Slavlje Holanđana (Foto: AFP)
Slavlje Holanđana (Foto: AFP)
Selektor holandske nogometne vrste Louis van Gaal priznao je da nije mogao ni sanjati da će otvoriti Svjetsko prvenstvo "razbijanjem" branitelja naslova Španije (5-1).

U 1. kolu grupe B Furija je u Salvadoru povela pogotkom Xabija Alonsa iz jedanaesterca, a pri kraju prvog poluvremena je Robin van Persie izjednačio fantastičnim lobom glavom. U nastavku se dogodila rapsodija Lala koji su smjestili još četiri lopte iza leđa slabog Ikera Casillasa.

"Najljepše je bilo na terenu, svi smo bili tako sretni. Niko se nije usudio sanjati da možemo ovo napraviti. U svlačionici su kapiten Van Persie i Wesley Sneijder održali govore. Nisam mogao ni pomisliti da će ovako završiti. Kad je Španija povela iz penala, pomislio sam: 'Zar će svjetski prvaci pobijediti na takav način?'. Već sam razmišljao o tome što ću napraviti na poluvremenu", poručio je Van Gaal i nastavio:

"Da je ostalo 1-0, prebacio bih se na formaciju 4-3-3 da napravimo pritisak na loptu. No, onda je Robin izjednačio. Pogodio je glavom s nevjerovatnim osjećajem. Planirao je to napraviti kad je vidio da golman stoji daleko od gola. Bio je to prekrasan pogodak".

Nakon euforičnih riječi 62-godišnji stručnjak je ipak stao na loptu, svjestan da njegova ekipa još nije izborila ni drugi krug, a kamoli nešto više. Do kraja takmičenja u grupi B Oranje još očekuju dvoboji protiv Australije i Čilea.

"Još uvijek nemam ništa. Ovo je dobar start, ali ako ne pobijedimo Australiju, nismo napravili ništa", istaknuo je Van Gaal i za kraj se još jednom osvrnuo na trijumf protiv Španaca.

"I prije utakmice sam rekao da možemo pobijediti. Španija uvijek želi napadati, dominirati. I ja sam to želio 20 godina. No, ne možeš uvijek napadati. Moraš gledati kakve igrače imaš", zaključio je Van Gaal.