Nogomet
3

Van Gaal: Niko nije želio pucati prvi jedanaesterac

Totalsport
Louis van Gaal (Foto: EPA)
Louis van Gaal (Foto: EPA)
Selektor Holandije Louis van Gaal bio je jako razočaran ispadanjem u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva od Argentine i to nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca.

Novi menadžer engleskog velikana Manchester Uniteda otkrio je nakon utakmice da se suočio s nekoliko problema u samoj završnici susreta, te pri odabiru izvođača kaznenih udaraca.

"Da sam imao mogućnost ponovno bih stavio Tima Krula na gol. Međutim morao sam zamijeniti Brunu Martinsa Indija zbog umora i žutog kartona, Nigela De Jonga zbog mogućnosti obnavljanja povrede, te u produžetku Robina van Persieja koji je bio iscrpljen. Potrošio sam sve tri zamjene i nisam imao mogućnost da uvedem Krula", objasnio je Van Gaal, koji je protiv Kostarike u četvrtfinalu u 120. minuti uveo golmana Newcastlea, koji je pak odbranio dva jedanaesterca i poslao Holanđane u polufinale.

"Kada je došlo do odabira izvođača kaznenih udaraca nisam mogao naći čovjeka koji bi prvi pucao. Dvojica su rekla da ne žele, pa sam se stoga odlučio za Rona Vlaara, koji je tokom 120 minuta bio naš najbolji pojedinac. Smatrao sam da ima dovoljno samopouzdanja", otkrio je, te zaključio.

"Ovo samo pokazuje koliko je teško izvoditi kaznene udarce. Ovo je najgori mogući scenarij za svaku reprezentaciju, izgubiti nakon jedanaesteraca. Bili smo u najmanju ruku jednako dobri kao Argentinci, ako ne i bolji".

Holandija će za treće mjesto igrati protiv Brazila, a taj je susret na rasporedu u subotu s početkom u 22 sata.