Nogomet
0

Van der Saar odbio povratak u reprezentaciju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Golman Manchester Uniteda Edwin van der Saar odbio je ponudu selektora Holandije Berta van Marwijka da se vrati u nacionalni nogometni tim.

Legendarni čuvar mreže od ove sezone je vlasnik rekorda u Engleskoj, sa 1.311 minuta bez primljenog gola, kada je sačuvao mrežu u 14 uzastopnih mečeva Premier lige.

"U suštini, znao sam kakav bi njegov odgovor mogao da bude. Zvao sam Edwina da ga pitam. S obzirom na to kako stojimo sa golmanima, to je bilo normalno. Prošle godine mi je rekao da je završio reprezentativnu karijeru. Znao sam odgovor, ali sam ipak htio da pokušam", rekao je selektor Marwijk.

Tridesetosmogodišnji Van der Saar koji je branio u rekordnih 130 utakmica za holandsku reprezentaciju, najavio je povlačenje iz reprezentacije nakon Evropskog prvenstva 2008. godine.

U oktobru je ipak odlučio da pomogne reprezentaciji u mečevima kvalfikacija za prvenstvo svijeta protiv Islanda i Norveške, ali je i tada rekao da se nije predomislio i da je prihvatio poziv zbog toga što su standardni golmani bili povrijeđeni.

Holandija, koja se takmiči u Grupi 9 za plasman na SP 2010. godine igraće naredne dvije utakmice u Amsterdamu, sa Škotskom 28. marta i Makedonijom 1. aprila.