4. kolo Lige prvaka
0

Valencia traži osvetu protiv Bayera, Arsenal čeka Marseille

Piše: D. B.
Foto: AP
Foto: AP
U utorak navečer je na rasporedu osam utakmica 4. kola Lige prvaka u okviru grupa E, F, G i H. Posebno bi zanimljivo moglo biti u susretima Valencia - Bayer i Arsenal - Marseille. Također, velika borba za prve dvije pozicije će se voditi u grupi G.

Grupa E

Valencia - Bayer Leverkusen

Valencia se nakon tri odigrana kola nalazi na trećem mjestu u grupi, a u 4. kolu dočekuje Bayer, ekipu od koje je poražena u prošlom kolu na gostujućem terenu rezultatom 2:1. Ovo je Špancima prilika za osvetu, ali i posljednja prilika za uključenje u borbu za jednu od dvije pozicije koje vode u drugu fazu Lige prvaka. S druge strane, Bayer je željan dobrog rezultata kako bi osigurao drugu poziciju i eventualno ugrozio Chelsea, koji se nalazi na prvom mjestu u grupi.

Genk - Chelsea

Autsajder grupe E, ekipa Genka, na svom terenu dočekuje lidera grupe, a to je londonski Chelsea. Belgijska ekipa nema realnih šansi za prolaz dalje, dok Chelsea definitivno što prije želi osigurati prvu poziciju u grupi. Belgijanci mogu samo pokušati "napasti" treću poziciju koja osigurava nastup u Evropskoj ligi na proljeće. Tabela: Chelsea 7, Bayer 6, Valencia 2, Genk 1

Grupa F

Arsenal - Marseille

Susret Arsenala i Marseillea je direktan okršaj prvoplasirane i drugoplasirane ekipe u grupi F. Dva kluba vode veliku bitku za prvu poziciju koja mnogo znači u nastavku Lige prvaka. Arsenal se ističe kao apsolutni favorit grupe, a dokaz za to je i probjeda protiv francuske ekipe na gostovanju rezultatom 1:0.

Borussia Dortmund - Olympiacos

Aktuelni njemački prvak, ekipa Borussije Dortmund, neočekivalo loše igra u Ligi prvaka. Dortmund se "probudio" u Bundesligi, te se nalazi na trećoj poziciji. Utakmica sa Olympiacosom je posljednja šansa za uključenje u borbu za drugu poziciju i nastavak takmičenja u Ligi prvaka, iako će za prolaz dalje biti potrebna i ogromna doza sreće. Ukoliko njemačka ekipa ima manje apetite, preostaje im borba za treću poziciju i plasman u Evropsku ligu. Grci su se pokazali kao opasan protivnik u prošlom kolu. Dortmund je poražen rezultatom 3:1.

Tabela: Arsenal 7, Marseille 6, Olympiacos 3, Dortmund 1

Grupa G

APOEL - Porto

APOEL je prije početka takmičenja u Ligi prvaka uglavnom važio za autsajdera, no Kiprani su mnogima doslovno začepili usta. Trenutno se nalaze na prvom mjestu u grupi G sa pet osvojenih bodova. U 3. kolu su na gostovanju kod Porta osvojili zlata vrijedan bod, a istu ekipu dočekuju na svom terenu u 4. kolu. No, bitka za prolaz dalje nije gotova, jer sve četiri ekipe imaju realne šanse za drugu fazu Lige prvaka.

Zenit - Shakhtar

Shakhtar se nalazi na posljednjem mjestu grupe G sa dva boda, ali Ukrajinci nisu otpisani, jer je razlika između klubova mala i još uvijek nadoknadiva. Shakhtar je kvalitetan klub sa velikim ambicijama, baš kao i ruski Zenit, koji također želi "prezimiti" u Ligi prvaka. Korak ka tom cilju bi bila pobjeda nad Shakhtarom. U prošlom kolu su u Donetsku ova dva kluba odigrala neriješeno 2:2.

Tabela: Apoel 5, Zenit 4, Porto 4, Shakhtar 2

Grupa H

BATE Borisov - Milan

U grupi H je situacija riješena nakon trećeg kola, barem što se tiče prve dvije pozicije. Glavna nepoznanica je to ko će završiti na prvom, a ko na drugom mjestu. Ta bitka se vodi između Milana i Barcelone. Milan je u prošlom kolu na San Siru savladao BATE rezultatom 2:0. Ukoliko žele zadržati korak s Barcelonom, Milanezi će morati upisati sva tri boda na gostovanju u Bjelorusiji. S druge strane Plzen i BATE će voditi bitku za treću poziciju i nastavak takmičenja u Evropskoj ligi. Plzen - Barcelona

Barcelona se nalazi na prvom mjestu grupe H, ali ima sedam bodova kao i Milan. Katalonci su na Camp Nou u trećem kolu slavili rezultatom 2:0, a od njih se pobjeda očekuje i na gostovanju kod iste ekipe. Konačan obračun će se voditi u utakmici između Milana i Barcelone na kojoj će biti i donesena odluka o prvom mjestu u grupi.

Tabela: Barcelona 7, Milan 7, Plzen 1, Bate Borisov 1

Susreti Zenit - Shakhtar i BATE Borisov počinju u 18 sati, dok se ostale utakmice igraju od 20:45 sati.