5. kolo Lige prvaka
0

VIDEO / Valencia razbila Genk, Barcelona slavila u Milanu

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U srijedu navečer je odigrano osam susreta 5. kola Lige prvaka u grupama E, F, G, i H. U utakmici koja je po mnogima bila najzanimljivija, Barcelona je kao gost slavila u Milanu rezultatom 3:2. Obje ekipe su osigurale nastup u drugoj fazi Lige prvaka. Prolaz dalje su osigurali Apoel i Arsenal.

Grupa E

Bayer - Chelsea 2:1

Prvo poluvrijeme utakmice između Bayera i Chelseaja je proteklo bez izglednih prilika. U finišu prvog dijela su nešto konkretniji bili gostujući igrači Drogba i Sturridge.

U drugom poluvremenu je engleska ekipa došla do vodstva. Drogba je pogodio u 49. minuti. Bayer je izjednačio preko Derdiyoka u 73. minuti susreta, a konačni preokret je djelo Friedricha iz 90. minute.

Valencia - GENK 7:0

Valencia je u ovom susretu tražila pobjedu kako bi nastavila borbu za drugu poziciju u grupi. Španci su poveli u 10. minuti preko Jonasa, a tri minute kasnije je drugi gol za Valenciju postigao Soldado. Španska ekipa je do trećeg gola stigla u 36. minuti, kada je svoj drugi gol na ovom susretu postigao Soldado. Koliko su igrači Valencije bili ozbiljni u namjeri da zabilježe ubjedljivu pobjedu govori i četvrti gol. Hat-trick je u 40. minuti postigao Soldado.

Valencia je i u nastavku utakmice nastavila dominirati. Peti gol je djelo Hernandeza iz 68. minute, a već u 70. je za 6:0 pogodio Aduriz. Konačnih 7:0 je djelo Coste iz 81. minute.

Tabela: Bayer 9, Chelsea 8, Valencia 8 , Genk 2.

Grupa F

Arsenal - Dortmund 2:1

Arsenal i Dortmund su odigrali dosta izjednačeno prvo poluvrijeme u kojem su obje ekipe imale nekoliko prilika, ali golova nije bilo.

Drugo poluvijeme je odlično otvorila ekipa Arsenala. Topnici su poveli u 49. minuti preko Robina van Persieja. Isti je igrač ovjerio osvajanje tri boda koja Arsenalu garantuju nastup u drugoj fazi Lige prvaka golom iz 86. minute. Jedini gol za Dortmund je postigao Kagawa u 90. minuti utakmice.

Marseille - Olympiacos 0:1

Utakmica između Marseillea i Olympiacosa je završena razultatom 0:1. Gosti su slavili golom Fetfatzidisa iz 82. minute.

Tabela: Arsenal 11, Marseille 7, Olympiacos 6, Dortmund 4.

Grupa G

Zenit - Apoel 0:0

Utakmica između Zenita i Apoela je počela u 18 sati. Kiprani su ugodno iznenađenje ovogodišnje Lige prvaka. U ovoj utakmici su odigrali 0:0 sa Zenitom. Osvojili su deveti bod koji im garantuje nastavak takmičenja u proljetnom dijelu Lige prvaka. Zenit sada ima osam bodova. Zenit je ostao na drugom mjestu, ali mu prijeti Porto.

Shakhtar - Porto 0:2

Porto je na gostovanju kod Shakhtara slavio rezultatom 2:0. Prvi gol je postigao Hulk u 79., a autogol je djelo Rata iz 90. minute susreta. Shakhtar je okončao svoj san o evropskom proljeću, a Porto će u direktnom okršaju sa Zenitom tražiti prolaz dalje.

Tabela: Apoel 9, Zenit 8, Porto 7, Shakhtar 2.

Grupa H

Milan - Barcelona 2:3

Milan i Barcelona su osigurali drugu fazu Lige prvaka. Vidno rasterećene, obje ekipe su već u prvih nekoliko minuta pokazale da namjeravaju odigrati odličnu utakmicu. barcelona je sjajno otvorila susret i zagospodarila terenom. Rezultat toga je i vodstvo iz 14. minute. Autogol je psotigao Mark van Bommel. Milan je pokušao uzvratiti u nekoliko sljedećih napada. Katastrofalan promašaj je djelo Robinha koji je gol promašio sa udaljenosti od tri metra. Dogodilo se to u 19. minuti susreta. No, Milan nije odustajao. Ibrahimović je izjednačio u 20. minuti utakmice.

Barcelona je do novog vodstva mogla doći u 23. minuti, ali je Messi sa pet metara pogodio prečku Abbijatijevog gola. No, to se ipak dogodilo u 31. minuti kada je iz jedanaesterca pogodio Messi. Argentinac je prethodno dobio žuti karton zbog nepravilnog izvođenja jedanaesterca. Villa je u 33. minuti iz odlične pozicije propustio postići gol za Barcelonu, ali je Abbiati sjajno odbranio njegov šut. Milan je do kraja prvog poluvremena pokušavao ugroziti Valdeza preko Boatenga, Seedorfa i Thiaga Silve, ali je odbrana Barcelone zaustavila te napade. Španci su na odmor otišli s vodstvom od 2:1.

U drugom poluvremenu su obje ekipe nastavile sa odličnom igrom. Messi je neuspješno pokušao u 51. minuti. Nakon toga je uzvratio Villa. Milan je stigao do novog izjednačenja golom Boatenga iz 54. minute. Ponovo je pokušao uzvratiti Villa, ali nije bio precizan. Sjajna igra je rezultirala i trećim golom za Barcelonu. Na asistenciju Messija je u 63. minuti pogodio Xavi. Milanezi su pokušali doći i do trećeg izjednačenja, ali to se nije dogodilo. Barcelona je osvojila sva tri boda slaveći rezultatom 3:2, te tako ovjerila prvo mjesto u grupi.

Bate Borisov - Plzen 0:1

Iako su prva dva mjesta u grupi H rezervisana za Barcelonu i Milan, preostala je borba za treće mjesto i nastavak takmičenja u Evropskoj ligi. Za evropsko proljeće se bore Bate Borisov i Plzen. Ta borba će biti definitivno okončana u posljednjem kolu ove grupe. U večerašnjem međusobnom duelu je Plzen kao gost savladao ekipu Bate Borisova i vjerovatno ovjerio treću poziciju. Plzen je slavio rezultatom 1:0, a gol je u 42. minuti postigao Bakos.

Tabela: Barcelona 13, Milan 8, Plzen 4, Bate 2.