Evropska liga
2

FOTO+VIDEO / Valencia, Atletico, Athletic i Sporting se plasirali u polufinale

Piše: D. B.
Hannover - Atletico (Foto: AFP)
Večeras odigrane uzvratne utakmice četvrtfinala Evropske lige nakon kojih su poznati parovi polufinala, a to su Valencia - Atletico Madrid te Athletic - Sporting.

Valencia - AZ (1:2) 4:0

Igrači Valencije su odlično otvorili utakmicu sa AZ Alkmaarom. Svjesni činjenice da moraju postići pogodak, Šišmiši su od prve minute krenuli u napad. Isplatilo se to u 15. minuti kada je pogodio Rami na asistenciju Feghoulija.

Isti je igrač postigao i drugi gol za Valenciju dvije minute kasnije, a ovog puta mu je asistirao Soldado. Domaći su na poluvremenu vodili 2:0.


szólj hozzá: Valencia AZ Alkmaar 2:0 Rami

Valencia je sjajno otvorila i drugo poluvrijeme, što je rezultiralo trećim pogotkom. Na listu strijelaca se u 56. minuti na asistenciju Soldada upisao Alba. No, to nije bilo sve. Šišmiši su postigli i četvrti gol, a strijelac je u Hernandez u 80. minuti utakmice. Ovom ubjedljivom pobjedom su Šišmiši osigurali plasman u polufinale gdje će igrati protiv Atletico Madrida.

Athletic - Schalke (4:2) 2:2

Athletic je na gostovanju kod Schalkea napravio značajnu prednost pobjedom rezultatom 4:2, tako da je Špancima kod kuće preostalo samo da završe posao. No, ekipa Schalkea se nije došla predati. Poveli su Nijemci u 29. minuti golom Huntelaara.


szólj hozzá: Bilbao : 0 - 1 : Schalke 04

No, šok domaćih nije dugo trajao. Do izjednačujućeg gola su stigli u 41. minuti kada je pogodio Gomez. Tim rezultatom je okončano prvo poluvrijeme utakmice.


szólj hozzá: Athletic vs Schalke 1:1 Gomez

U nastavku su gosti ponovo došli u vodstvo. Drugi gol za Schalke je postigao Raul u 52. minuti.


szólj hozzá: Athletic vs Schalke 1:2 Raul

Vodstvo njemačke ekipe je trajalo samo tri minute, jer su domaći izjednačili preko Laskuraina. To je bio konačan rezultat ove utakmice i potvrda plasmana Athletica u polufinale gdje će se sastati sa ekipom Sportinga.


szólj hozzá: Athletic Schalke 2:2 Laskurian

Metalist - Sporting (1:2) 1:1

Sporting je u Lisabonu savladao ekipu Metalista rezultatom 2:1. U večerašnjem revanšu je portugalska ekipa povela u 41. minuti susreta, a strijelac je nakon asistencije Capela bio Wolfswinkel.


szólj hozzá: Met- Spo 0-1 van Volfsvinkel

Domaći su u 57. uspjeli izjednačiti rezultat preko Cristaldija kojem je asistirao Dević.


szólj hozzá: Met - Spor 1-1 Cristaldi

Portugalska ekipa je do kraja susreta uspjela sačuvati svoju mrežu i tako "ugrabiti" mjesto u polufinalu gdje će njen protivnik biti Athletic.

Hannover - Atletico Madrid (1:2) 1:2

Iako je bilo nekoliko odličnih prilika na obje strane u prvom poluvremenu utakmice, na odmor se ipak otišlo pri rezultatu 0:0. Atletico Madrid je stigao u vodstvo u drugom poluvremenu, tačnije u 63. minuti kada je pogodio Adrian. Hannover je uspio izjednačiti golom Dioufa iz 81. minute. Njemačkoj ekipi je za produžetke trebao jedan gol, ali su se gosti uspjeli odbraniti i čak postići gol za pobjedu. Sudbinu Hannovera je zapečatio Falcao u 87. minuti kada mu je asistirao Diego. Atletico se tako uspio plasirati u polufinale gdje će se boriti sa Valencijom.

Parovi polufinala Evropske lige:

Valencia - Atletico Madrid

Athletic - Sporting