Nogomet
0

Vahidin Musemić: Navijam za Francusku, a Hrvatska ima dobru i iskusnu ekipu

Piše: Edin Isanović
Vahidin Musemić (Foto: FC Sarajevo)
Vahidin Musemić (Foto: FC Sarajevo)
Vahidin Musemić, nekadašnji nogometaš FK Sarajevo i francuske Nice učestvovao je na Euru 1968. godine u Italiji. Tadašnja selekcija Jugoslavije plasirala se u završnicu gdje su učestvovale četiri reprezentacije. Pored Plavih tu su bile još selekcije SSSR-a, Engleske i domaćin Italija.

U razgovoru za Klix.ba Musemić je govorio o predstojećem Evropskom prvenstvu koje danas počinje u Francuskoj.

Izrazitog favorita nema

Na početku je istakao kako će ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu uživati narednih mjesec dana.

"Siguran sam da će biti dobrih utakmica. Ima nekoliko izuzetno kvalitetnih reprezentacija i ne bih nikoga posebno izdvajao kao favorita. Pojedine selekcije koje spadaju u vrh evropskog nogometa imale su uspona i padova. Zbog toga ne bih mogao ni za koga reći da je izraziti favorit. Svi imaju šansu, a pamtimo da je na kontinentalnim smotrama uvijek bilo iznenađenja. Naravno, među favorite spadaju Njemačka, Španija, Francuska, pa čak i Engleska. Vidjet ćemo kako su se reprezentacije pripremile za turnirsko takmičenje. Slijedi im ispit zrelosti na evropskoj pozornici", istakao je Musemić za naš portal.

Nekadašnji napadač Bordo tima naglasio je kako reprezentacija Hrvatske može pozitivno iznenaditi u Francuskoj.

"Hrvatska ima sjajnu i iskusnu ekipu. Siguran sam da će proći grupu, a puno toga zavisit će od toga d hoće li imati sreće da igraju protiv nekog lakšeg suparnika u drugom krugu. Ako se to desi, mislim da mogu daleko dogurati", smatra naš sagovornik.

U polufinalu Eura 1968. Jugoslavija je u Firenci pobijedila Englesku rezultatom 1:0. Gol je tada postigao Dragan Džajić na asistenciju Vahidina Musemića. U finalnom dvoboju Plavi su odmjerili snage s Italijom koja je tek iz drugog pokušaja slavila. Musemić se prisjetio pomenutog prvenstva.

"Jugoslavija je u to vrijeme imala izuzetno jaku ligu. Na Euru 1968. godine nastupila je sjajna generacija. Nama je oduzeta titula jer je sudija u finalu navijao za domaćina. Tada bi se igrala druga utakmica ako bi prva završila remijem. U prvom meču bilo je 1:1, ali su nas iz drugog pokušaja Italijani uspjeli savladati. To je vjerovatno najveći uspjeh bivše zemlje na jednom velikom takmičenju. Bilo je zadovoljstvo igrati na Euru i rado se sjećam tih trenutaka", istakao je jedan od najboljih nogometaša FK Sarajevo.

Više romantike u nogometu

Prema njegovom mišljenju ogromna je razlika između nogometa iz vremena kada je on igrao i ovog aktuelnog.

"Od svih sportova nogomet je u tempu najviše napredovao. Svakako, ima tu mnogo okolnosti. Uslovi su puno bolji, tereni i hrana. Sada se više trči, dok je ranije bilo puno više atraktivnih poteza. Danas se zahtijeva da su igrači maksimalno spremni, da mogu trčati i da ulaze u duele. Prije je bilo više romantike. Ipak, nogomet je i dalje najpopularniji sport na svijetu".

Vahidin je na kraju dodao kako će na kontinentalnoj smotri navijati za Trikolore.

"Imam lijepe uspomene iz Nice za koju sam igrao. Navijat ću za Francusku i želim da budu u samom vrhu. To bi mi bilo zadovoljstvo jer imam velike simpatije prema njima", zaključio je Musemić.