Nogomet
240

Vahid Halilhodžić za Klix.ba: Ne treba bacati drvlje i kamenje na Safeta Sušića i igrače

Piše: Nedžad Jamaković
Vahid Halilhodžić sa svojim igračima poslije historijskog plasmana u osminu finala SP-a (Foto: EPA)
Vahid Halilhodžić sa svojim igračima poslije historijskog plasmana u osminu finala SP-a (Foto: EPA)
Prolazak proslavljenog bh. stručnjaka Vahida Halilhodžića sa selekcijom Alžira među 16 najboljih na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu i u našoj je zemlji dočekan sa velikom radošću i euforijom. Halilhodžić je u ekskluzivnom razgovoru za Klix.ba govorio o velikom uspjehu reprezentacije Alžira, o nastupu Zmajeva na SP-u, njegovom Veležu, te o velikoj utakmici sa Njemačkom koja očekuje Alžir u osmini finala SP-a.

Vaha je nakon sinoćnje utakmice protiv Rusije (1:1) heroj Alžira, a poruke podrške i čestitke, kako je rekao, dobija i iz naše zemlje, ali i iz susjedne Hrvatske.

"To je fantastičan uspjeh jedne mlade ekipe i svi smo ponosni na to, posebno jer smo imali tešku grupu, a i prvi put u historiji se plasirali među 16 najboljih ekipa na svijetu. Alžirci su to proslavili veličanstveno kako u domovini, tako i širom svijeta, a pobrali smo i simpatije ovdje u Brazilu gdje svi imaju riječi hvale za našu ekipu i našu igru", rekao je Halilhodžić u prvom razgovoru za bh. medije nakon plasmana u osminu finala Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Plasman BiH na SP je veliki uspjeh

Sinoćnji veliki rezultat Halilhodžića na klupi Alžira desio se na 92. godišnjicu osnivanja Veleža u kome je Halilhodžić počeo karijeru i doživio puno radosnih trenutaka.

"Nadam se da ću doživjeti i stotu godišnjicu svoga kluba, ali i da će on biti u puno boljoj poziciji nego što je danas. Odigrali su prošlu sezonu dobro i u uzlaznoj su putanji, a ja želim da prebrode sve ekonomske probleme i stanu na zdrave noge, te se vrate na stadion Pod Bijelim brijegom", istakao je popularni Vaha.

Osvrnuo se i na nastupe i rezultat naše nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu.

"Mogli jesmo dalje, ali treba znati da je i ovo veliki uspjeh, što se naša država našla prvi put na ovako velikom takmičenju. Smatram da sada ne treba bacati drvlje i kamenje na selektora Sušića i igrače, već treba analizirati šta se događalo u Brazilu i rješavati probleme. Ako nekome i nije mjesto tu u reprezentaciji, to treba utvrditi, jer nam je potrebna zdrava atmosfera i pozitivne osobe", naglasio je selektor alžirske reprezentacije.

Na Njemačku sa vjerom u vlastite snage

Na upit o tome da se njegovo ime sve više spominje u pričama o mogućem nasljedniku selektora Safeta Sušića na klupi Zmajeva, Halilhodžić odbija davati bilo kakav komentar.

Na kraju, prokomentirao je utakmicu u kojoj će njegova ekipa u osmini finala za protivnika imati veliku Njemačku.

"Velika je to utakmica. Njemačka je jedan od kandidata za osvajanje naslova prvaka svijeta. Nemamo šta izgubiti, ali je važno da uđemo sa vjerom u naše snage. Alžir je pobijedio veliku Njemačku prije 32 godine na Svjetskom prvenstvu u Španiji, a ako bismo to ponovili bio bi to fantastičan uspjeh, mada smo i ovako napravili veliki rezultat", zaključio je Halilhodžić u razgovoru za Klix.ba.