Nogomet
0

Vaha u borbi za evropsko proljeće Dinama

Sarajevo-x.com
Vahid Halilhodžić
Vahid Halilhodžić
U posljednjem, 6. kolu grupne faze u Evropskoj ligi, bh. stručnjak Vahid Halilhodžić će sa zagrebačkim Dinamom na Maksimiru pokušati pobijediti grčki PAOK i na taj način obezbijediti prolaz u drugi krug ovog takmičenja. Večeras je na rasporedu ukupno dvanaest susreta u grupama D, E, F, K, L i J.

Dinamo je u 5. kolu grupe D na El Madrigalu poražen od španskog Villareala sa 3-0. Za prolaz dalje, "modri" će morati zaboraviti ovaj poraz i bez kapitena Igora Bišćana pokušati osugurati evropsko proljeće pobjedom na grčkim PAOK-om. Bišćan je u susretu protiv "žute podmornice" dobio crveni karton. Prvi susret ova dva kluba je završio 1-0 u korist PAOK-a.

U ovoj grupi situacija je jako interesantna. Čak tri tima su u borbi za prolaz dalje. Dinamo će dočekati PAOK, dok će Villareal, koji je trenutno na vrhu tabele sa devet bodova, ići u goste Club Bruggeu. Drugo mjesto trenutno pripada PAOK-u koji je sakupio osam ,a treći je Dinamo sa sedam bodova. Brugge je već otpisan i nalazi se na posljednjem mjestu sa tri osvojena boda.

U grupama E i F nakon 5. kola situacija je jasna. Prolaz dalje su osigurali kijevski Dinamo i BATE Borisov iz grupe E, te moskovski CSKA i Sparta Prag iz grupe F. U posljednjem kolu grupe E, AZ Alkmaar će dočekati Bate, dok će DInamo Kijev biti domaćin Sheriffu. U grupi F će se u večerašnjim susretima sastati Lausanne Sports i Palermo, te Sparta Prague i CSKA Moskva.

U grupi J je u prolaz siguran PSG sa jedanaest bodova, dok će se Sevilla i Borussia Dortmund u direktnom okršaju boriti za preostalo drugo mjesto koje znači nastavak takmičenja. Lviv, koji u posljednjem kolu dočekuje PSG, odavno je otpisan i nema ni jedan osvojen bod.

Lider grupe K je također siguran u prolaz u grupi K. U posljednjem kolu dočekuje ekipu Utrechta. Ovu utakmicu ekipa sa Anfielda može smatrati treningom. Napoli i Steaua će u Napulju sami odlučivati o svojoj sudbini. U boljoj poziciji je Steaua koja ima šest bodova, dok su četiri na kontu Napolija.

Učesnici drugog kruga u grupi L su odavno poznati, a to su Porto i Besiktas. Oba kluba imaju po deset bodova. Portugalci u 6. kolu dočekuju CSKA Sofiju, dok će Besiktas ugostiti Rapid iz Beča.

Televizija OBN je omogućila direktni prenos dvije večerašnje utakmice. Gledaoci će u terminu od 18:50 sati moći pratiti utakmicu između Dinama i PAOK-a, kao i susret Seville i Borussije Dortmund koji počinje u 20:55 sati.