Nogomet
683

Vaha sa Alžirom prošao u osminu finala SP-a, Belgija bolja od Južne Koreje

Piše: N. J.
Alžir - Rusija (Foto: EPA)
Posljednjim utakmicama u grupi H večeras je okončano takmičenje po grupama na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Belgija, koja je ranije osigurala osminu finala SP-a, je u Sao Paulu savladala Južnu Koreju 1:0, dok je Alžir, kojeg s klupe predvodi bh. stručnjak Vahid Halilhodžić, remizirao u Curitibi sa Rusijom 1:1 i tako se plasirao među 16 najboljih ekipa svijeta.

Alžir - Rusija 1:1

Rusi su u ovom meču trebali isključivo pobjedu za plasman u osminu finala, a do prednosti 1:0 su stigli već u 6. minuti utakmice kada je sjajno glavom pogodio Kokorin, na asistenciju Kombarova.

Nakon toga Rusi su zaigrali nešto defanzivnije, ali su uprkos tome kontrolisali meč. Napadi Alžira u prvom poluvremenu bili su jalovi i ne previše opasni po gol Akinfejeva. Slimani je, doduše, zaprijetio Rusima dva puta nakon prekida, ali bez rezultata. Imali su i Rusi priliku za povećanje vodstva u samom finišu prvog dijela, ali se na odmor ipak otišlo uz prednost Rusije 1:0.

U nastavku su Alžirci krenuli po izjednačenje koje ih je vodilo u osminu finala. Obje ekipe su imale nekoliko prilika za postizanje gola u prvih deset minuta nastavka, ali bez rezultata. A, onda je Slimani nakon centaršuta Brahimija pogodio za poravnanje rezultata u 60. minuti.

Poslije tog gola Rusi, koje s klupe predvodi čuveni Fabio Capello, su sve karte bacili u napad, dok su se Alžirci orijentisali na odbranu i svoju priliku tražili iz kontranapada. Na kraju, Alžirci su uspjeli sačuvati 1:1 i tako ostvariti veliki rezultat i plasirati se u osminu finala Svjetskog prvenstva.

Južna Koreja - Belgija 0:1

Belgijanci su i prije ovog meča osigurali plasman u osminu finala SP-a.

Nakon početnog ispitivanja snaga, belgijski tim je imao više loptu u svome posjedu, a prvu veliku priliku imao je Mertens u 25. minuti, ali je promašio zicer sa pet metara i tako propustio dovesti Belgiju u vodstvo 1:0.

Korejanci su uzvratili u 30. minuti preko Sung-Yong Kia, ali je nakon njegove solo akcije golman Belgije Courtois odlično zaustavio udarac. U samom finišu poluvremena Defour je dobio crveni karton te je Belgija ostala sa deset igrača na terenu. Prvo poluvrijeme završeno je bez golova.

Uprkos manjem broju igrača na terenu Belgija je u drugom poluvremenu imala konkretnije prilike za gol od Južne Koreje. Iz jedne takve Belgija je i povela u 78. minuti preko Vertonghena, što je bilo dovoljno za konačnu pobjedu Belgije 1:0. Belgija u osminu finala ide sa prve pozicije i sa maksimalnim učinkom u grupi H.

Grupa H, konačna tabela:

  1. Belgija 9
  2. Alžir 4
  3. Rusija 2
  4. Južna Koreja 1

U osmini finala Belgija će igrati sa reprezentacijom SAD-a, dok će Alžir za protivnika imati selekciju Njemačke.