Nakon poraza u Bijeljini
0

Uzdrman mit o Draganu Joviću, disciplina popustila, igra bezidejna

Piše: Edin Isanović
Dragan Jović (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Dragan Jović (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Sramotan pristup i poraz Sarajeva u Bijeljini od 2:1 opasno će uzdrmati mit o taktičaru Draganu Joviću. Strateg Sarajeva pokušao je zbuniti protivnika, a na kraju je zbunio sebe, učinivši previše loših poteza da bi uspio doći do pozitivnog rezultata.

Pristalice bordo boje su razočarane, pitanja je mnogo, a Jović će se, sigurni smo, naći pod paljbom. Pristup igrača bio je ispod svakog nivoa i val kritika sa razlogom ide prema treneru. Drugi val kritika ide prema taktici gdje je Bordo tim izgledao potpuno bezidejno i bezopasno. I to traje mjesecima. Posljednja pobjeda u gostima upisana je u Trebinju još u septembru mjesecu, od tada je igra van Koševa siva i bezlična.

Spori, nemoćni i sterilni

Iako je nakon meča izjavio kako su pojedini igrači sami sebe udaljili iz kluba (što je tačno) nije preuzeo krivicu na sebe. Podsjetit ćemo ga da je on pojedine igrače doveo, a za ostale dao zeleno svjetlo da presele u bordo svlačionicu.

Podsjetićemo ga da je sramotno eliminisan od Zete (pretposljednjeplasirane ekipe iz Crne Gore) u Evropskoj ligi. Svi koji vole klub prešutili su tu blamažu i pustili da priča ide dalje.

Govorio je o osvajanju duple krune, ali je ubrzo nakon toga eliminisan od Zrinjskog u Kupu BiH. Poraz od Travnika, remi sa Zvijezdom (sa igračem više) i remi u Istočnmom Sarajevu sa Slavijom nagovijestili su samo ono što će se desiti u Semberiji. Radnik je očitao lekciju Jovićevim izabranicima. Igrači tima sa Koševa bili su spori, nemoćni i sterilni. Prvi šef struke Sarajeva sa klupe je posmatrao kako se Basara i Nikić igraju sa odbranom. Gurao je ruke u džepove, a tamo nije bilo čarobnog štapića, a ni na klupi nije bilo magije koja bi realne nedostatke mogla pretvoriti u vrline.

Kiksevi u nizu se ne opraštaju

Velika neprilika bila je izostanak Sesara. No, jedan igrač nije ekipa , ali jedan igrač može biti itekako značajan. Međutim, Sarajevo je palo kolektivno i individualno. Ukoliko Željezničar pobijedi Široki Brijeg Bordo tim izgubit će i prvu poziciju, a težak raspored na proljeće ne budi previše optimizma za navijače koševskog premijerligaša koji su se ponadali da će ove sezone jedan trofej završiti u vitrinama. Čak su u jednom dijelu prvenstva igrali uvjerljivo, ali za ostanak na vrhu tabele treba odigrati u kontinuitetu kvalitetno.

Torlak i saigrači, očito je, nisu to mogli. Nisu dorasli tom izazovu. One priče o dugom prvenstvu i velikom broju utakmica stoje, ali budimo realni prvi šef struke Jović mogao bi hodati po tankoj žici. Iako Uprava stoji iza njega, Travničanin treba znati da se na Koševu kiksevi u nizu ne opraštaju. Ono što Jović neće priznati ,ipak, ne može se negirati. Disciplina je popustila, neki su se igrači previše opustili.

Osim toga, pojedinima dometi nisu aposolutno za Bordo tim. Najbolji primjer je anonimus Ademović koji je, kakve li ironije, najavljen kao veliko pojačanje. Tu su još Gujić, Karamatić, Nuhanović...

Pred Sarajevom je sada novi početak redizajniranja ekipe kao i svake godine. Da li nova, ili stara, istina?