Nogomet
8

Uvjerljiv poraz juniorki BiH na startu kvalifikacija za EP

Piše: F. K.
Foto: NS BiH
Foto: NS BiH
Juniorke BiH (U19) su, nakon što su kadeti i kadetkinje te juniori BiH na nedavnim kvalifikacionim turnirima izborili plasman u Elitni krug, imale isti cilj. Ali, za to im je u prvom susretu s vršnjakinjama iz Portugala bila potreba pobjeda ili da odigraju neriješeno.

Jer, u susretu 2.kola sa favoritkinjama juniorke Švedske, izabranice Nikole Nikića, imaju male šanse za podvig.

U prvom susretu na igralištu u Etno selu Stanišić mlade nade BiH krenule su hrabro, ali juniorke Portugala su odmah pokazale svoju snagu i želju za pobjedom. Imali su početnu premoć koju su krunisali u 13. minuti, kada je Josephina Monteiro jednu šansu pretvorila u vodeći gol.

Portugalke su nastavile ofanzivnu igru. Pet minuta do odmora Albina Butković faulirala je Ritu Chengancas unutar šesnaesterca, a sigurna sa bijele tačke bila je upravo Rita Chengancas.

U nastavku ofanzivnijom igrom juniorke BiH pokušavaju doći u šansu za pogodak, ali odbrana Portugala igra bez greške. Juniorke Portugala nastavljaju napade, ali Jelena Gvozderac dobro brani.

Ipak, mreža juniorki BiH se zatresla u 64. minuti po treći put, a na dodavanje Rite Chengancas, Catarina Amado je pogodila za 3:0.

Reprezentacija BiH je igrala u sastavu: Gvozderac, Butković, Crbobrnja, Bojanić, Bagarić, Rovčanin, Kuljanin (75.Kodžo), Pašalić, Medić (71. Kantić), Radoš, Limanović (46. Škahić). Selektor Nikola Nikić.

U drugom susretu na Gradskom stadionu u Bijeljini Švedska je pobijedila Gruziju 4:0.

Grupa 7:

  1. kolo: Švedska – Gruzija 4:0, Bosna i Hercegovina – Portugal 0:3.

  2. Švedska 3

  3. Portugal 3

  4. BiH 0

  5. Gruzija 0

  1. kolo (20. 10.): Etno selo Stanišić: Švedska – Bosna i Hercegovina, Bijeljina: Portugal – Gruzija.

  2. kolo (23. 10.): Bijeljina: Gruzija – Bosna i Hercegovina, Etno selo Stanišić: Portugal – Švedska.

Svi susreti počinju u 14 sati.