Nogomet
527

Uvijek uz voljeni tim: Horde zla bodre Sarajevo i u Atini

Piše: Edin Isanović
Navijači FK Sarajevo pružit će podršku voljenom klubu u uzvratnoj utakmici 3. pretkola Evropske lige protiv Atromitosa u zapadnoj Atini. Meč je na programu u četvrtak, a prema procjenama Bordo tim će bodriti oko 200 pristalica tima sa Koševa.

Svoj odlazak u glavni grčki grad najvatreniji navijači najavili su u nedjelju nakon što utakmica Sarajeva i Zvijezde iz Gradačca nije odigrana.

Fanovi Sarajeva nadaju se da Dupovac i saigrači mogu pobijediti favorizovanog domaćina i izboriti plasman u play-off. Bit će teško, ali nije nemoguće.

Navijači koševskog premijerligaša uvijek su uz klub. Ideja je ista - biti tu i živjeti evropski san. Često popularne Horde zla naglašavaju da jedino njihov klub iz BiH dočeka august u Evropi, što je istina.

Sjajno navijanje u Pragu i Sofiji

Inače, ovo će biti četvrti pokušaj plasmana u 4. pretkolo Evropske lige, a jednom je Bordo tim uspio u toj namjeri. Bilo je to 2009. godine kada su pod vodstvom Mehmeda Janjoša igrali play-off, ali su eliminisani od rumunskog Cluja.

U ostala dva pokušaja bolji su bili Sparta iz Praga 2011. i crnogorska Zeta godinu poslije.

Posljednjih godina, od kada su ukinute vize za bh. građane, Bordo tim je imao fenomenalnu podršku na evropskim gostujućim utakmicama.

Tako je glavnom češkom gradu 2011. godine u prvom meču 3. pretkola Evropske lige bh. predstavnika bodrilo oko 500 pripadnika navijačke grupe Horde zla, kojima su se pridružili i članovi prijateljske grupe iz Dresdena. Iako su nošeni fenomenalnom podrškom igrači su tada poraženi sa visokih 5:0.

Godinu poslije nakon eliminacije Hiberniansa sa Malte, Sarajevoje igralo dvomeč sa bugarskim Levskim. U prvom okršaju u Sofiji tim sa Koševa imao je podršku oko 500 svojih navijača.

Ponovo su Horde zla bile na nivou, pružile sjajnu podršku. Ipak, klub je minimalno poražen rezultatom 1:0. No, na Koševu je bh. predstavnik slavio sa 3:1 i prošao dalje.

Fantastična podrška u Podgorici je nešto posebno

Naredna prepreka bila je crnogorska Zeta. Nakon trijumfa na najvećem bh. stadionu 2:1, hiljade navijača Sarajeva otputovalo je u Podgoricu kako bi proslavilo plasman u play- off.

Ovo je bilo najmnogoljudnije gostovanje fanova Bordo tima u evropskim nadmetanjima. Međutim, završilo je neslavno. Domaći su slavili 1:0, što je bilo dovoljno za nastavak evropskog puta crnogorskog tima.

Prošle godine koševski tim je u prvom meču 2. pretkola istog takmičenja u Tirani protiv albanskog Kukesija bodrili nekoliko stotina navijača. Ipak, izabranici tadašnjeg prvog šefa struke Husrefa Musemića poraženi su 3:2, a utakmica je obilježena nevjerovatnim greškama golmana Bandovića.

Osim pomenutih evropskih dvoboja Bordo tim imao je sjajnu podršku na gostovanjima i protiv Bešiktaša 2002., Genka i Basela 2007., Spartaka i Helingborga 2009. i Orebra 2011.

Popularne Horde zla bile su 12. igrač kluba. Bez dvojbe, i u Atini će trošiti glasnice i nadati se pozitivnom rezultatu.