Thierry Henry
0

"Uvijek sam se ježio slušajući Marseljezu"

Totalsport
Thierry Henry (Foto: AP)
Thierry Henry (Foto: AP)
Novopečeni nogometaš New York Red Bullsa Thierry Henry, bivša zvijezda Arsenala i Barcelone, izjavio je u intervjuu za L'Equipe da ne žali što je igrao za Francusku na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Najbolji strijelac u historiji francuske reprezentacije je u JAR-u završio na klupi, a izbornik Raymond Domenech mu je oduzeo i kapitensku traku. No, Henry ne žali što se od nacionalnog tima oprostio na takav način.

"Nikad neću žaliti zbog igranja za reprezentaciju. Skupio sam 123 nastupa, osvojio sam sve. Naravno bilo je trenutaka koji su bili ljepši od nekih drugih, ali uvijek sam davao najbolje od sebe. Iskreno, mogu hodati visoko uzdignute glave, savjest mi je čista", rekao je Henry (32). "Uvijek bih se naježio pri slušanju Marseljeze. Dok budem živ, francuska reprezentacija će biti u meni."

Progovorio je na kraju strijelac 51 gola u dresu “tricolora” i o svom statusu u JAR-u gdje su se Francuzi oprostili od takmičenja već u prvom krugu sa samo jednim osvojenim bodom.

"Selektor me stavio na klupu, uzeo mi traku i nije mi dao da igram. No, ja poštujem njegove odluke, to mi nije problem. Zašto se sve to dogodilo, neka objašnjavaju drugi. Znam da sam tokom kvalifikacija, kao kapiten, uvijek sebe gurao u prvi plan i primao napade i kritike. Nakon kvalifikacija se sve promijenilo."

Na pitanje novinara bi li se, da ga njegov nekadašnji saigrač i aktuelni selektorLaurent Blanc pozove, ipak predomislio i vratio u reprezentaciju, Henry je odgovorio: "Ne. Kao što sam rekao, s reprezentacijom sam završio. Povratka više neće biti."