Nogomet
96

Utakmice istine: Sarajevo, Široki Brijeg i Zrinjski u borbi za 3. pretkolo EL

Piše: Edin Isanović
Igrači Sarajeva na utakmici s Libertaom (Foto: Klix.ba)
Igrači Sarajeva na utakmici s Libertaom (Foto: Klix.ba)
Tri bh. kluba odigrat će danas uzvratne utakmice 2. pretkola Evropske lige. Sarajevu na megdan stiže albanski Kukesi, koji je u prvom okršaju slavio 3:2. Široki Brijeg je poražen istim rezultatom na gostovanju kod kazahstanskog Irtysha, dok je mostarski Zrinjski na stadionu Pod Bijelim Brijegom odigrao 1:1 sa bugarskim Botevom. Sva tri kluba imaju isti cilj - plasman u 3. pretkolo Evropske lige.

U bordo taboru vlada optimizam pred gostovanje Kukesija na najvećem bh. stadionu. Prvi šef struke koševskog premijerligaša Husref Musemić vjeruje da će njegovi izabranici proći u narednu rundu.

"Mi imamo psihološki problem, a ne problem s kvalitetom ekipe. Za uzvratni meč podigli smo ekipu psihološki i nadam se da ćemo obradovati naše navijače kojima smo ostali dužni. Bit će promjena u udarnoj postavi, jer nam je ovo bitna utakmica. Ipak, Dejan Bandović sigurno će biti na golu, jer se onako loš dan teško može ponoviti. Njemu je sada potrebna naša podrška. Mi želimo pobjedu i tako ćemo se ponašati na terenu. Mnogo je motiva za trijumf. Od dokazivanja kvaliteta, ekonomske dobiti, afirmacije, pa do činjenice da u nedjelju započinjemo prvenstvo", izjavio je Musemić na konferenciji za novinare.

Bordo tim će imati veliku podršku

Kapiten Sarajeva Muhamed Džakmić istakao je kako je sudar sa albanskim predstavnikom izuzetno važan za navijače, klub, grad i državu. Rekao je kako će uz podršku sa tribina napasti Kukesi od prvog minuta.

Čuvar mreže Bordo tima Dejan Bandović, koji je primio tri gola nakon grešaka, priznao je da je on najveći krivac za poraz od prije sedam dana.

"Ja sam jedini krivac. Napravio sam greške zbog kojih se gube utakmice. Takva mi je pozicija da to svi vide i ja prihvatam odgovornost. Sada moramo to zaboraviti i krenuti dalje. Vjerujem da ćemo obradovati naše navijače", kazao je čovjek koji će stajati među stativama gola FK Sarajevo.

Utakmica na stadionu Asim Ferhatović Hase počinje u 21:00 sat (uz kombinovani prijenos na BHT1). Kako smo saznali, prodaja karata za ovaj meč ide dobro tako da će Musemićevi izabranici imati ogromnu podršku sa tribina.

Pecara sprema slavlje

Tim sa Pecare težit će da pobijedi Irtysh i stigne do treće runde, gdje bi ih čekao talijanski Udinese. Zvonimir Blaić, defanzivac Širokog Brijega, smatra da je njegov tim u prvom dvoboju pokazao karakter (poraženi 3:2), te da su već u Kazahstanu trebali slaviti.

“Uočili smo greške koje smo napravili, a igrali smo i na umjetnoj travi s laganom loptom. Trebalo nam je vremena da se naviknemo na uslove. Uprkos porazu, mislim da ćemo nadoknaditi taj zaostatak na našem terenu, jer će Pecara ispunjena našim navijačima zapravo biti naša najveća snaga. Oni će nam pomoći da dokažemo da smo bolji. Trebamo odigrati strpljivo i pametno, te od prve minute pokazati da su došli na naš teren, napasti ih i tražiti pobjedu", kazao je Blaić za Klix.ba.

Utakmica na Pecari počinje u 20:30 sati (uz kombinovani prijenos na BHT1).

Plemići na teškom ispitu

Zrinjski će nakon mostarskih 1:1 odmjeriti snage sa Botevom iz Plovdiva. Bez dvojbe, Bugari su favoriti, ali u svlačionici Plemića vjeruju da mogu doći do podviga.

Veznjak Zrinjskog Srđan Savić naglašava da na ovo gostovanje nisu otputovali sa bijelom zastavom.

"Botev jeste favorit, ali se nećemo predati unaprijed. Imamo svojih aduta koje ćemo pokušati iskoristiti. Igrat ćemo protiv kvalitetne i organizovane ekipe, ali je u nogometu sve moguće", istakao je Savić.

Utakmica u Bugarskoj počinje u 19:30 sati.