Nogomet
13

Utakmica u Grčkoj podsjetila na dvoboj na Mestalli: Kako smo zapamtili Marchenu

Piše: Edin Isanović
Nogometna reprezentacija BiH sinoć je u Pireju doslovno u posljednjem napadu ostala bez pobjede nad Grčkom. Ova situacija neodoljivo podsjeća na utakmicu iz juna 2005. godine na stadionu Mestalla u Valenciji.

Podsjetimo, naša reprezentacija je u sinoćnjoj utakmici došla u vodstvo u 32. minuti susreta. Džeko je iznudio slobodan udarac na oko 25 metara. Loptu je namjestio Miralem Pjanić i šutirao je u svom stilu, a lopta se od stativu i od Karnezisova leđa odbila u mrežu.

Bili su Zmajevi na korak od osvajanja kompletnog plijena na izuzetno teškom gostovanju u borbi za odlazak na Mundijal 2018. godine. Činilo se kako će izabranici Mehmeda Baždarevića doći do velikog trijumfa. Ipak, u 95. minuti ukazao se Tzavellas koji je sa dvadesetak metara matirao Begovića. Utakmica je okončana rezultatom 1:1 čime su na kraju mnogo zadovoljniji bili domaći.

Ovaj dvoboj podsjetio nas je na okršaj iz juna 2005. godine na stadionu Mestalla u Valenciji. Tada je bh. reprezentacija igrala sa Španijom kvalifikacionu utakmicu za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje je 2006. godine održano u Njemačkoj.

Zvjezdan Misimović je već u 10. minuti doveo bh. tim u vodstvo. Predriblao je Casillasa i pogodio praznu mrežu. Bh. tim je tada sa klupe vodio Blaž Slišković, a gosti su imali vodstvo sve do 96. minute. Tada je bod Crvenoj furiji donio Carlos Marchena u posljednjim sekundama meča.