Epilog nereda u Genovi
0

Utakmica registrovana 3:0 za Italiju, Srbiji jedna utakmica bez publike, druga uslovno

Totalsport
Disciplinska komisija Evropske nogometne federacije (UEFA) donijela je odluku da se prekinuta utakmica 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Italije i Srbije registruje rezultatom 3-0 za "azzurre“. Riječ je o susretu 4. kola grupe C koji se trebao odigrati 12. oktobra u Genovi, a koji je prekinut zbog divljanja srpskih huligana već u sedmoj minuti susreta.

Uz rezultatsku kaznu srpska je reprezentacija kažnjena i s dvije domaće utakmice odigravanja bez prisustva publike, od čega je kazna za drugu utakmicu pred praznim tribinama uvjetna, kao i sa 120.000 eura. To znači da će Srbi pred praznim tribinama igrati protiv Sjeverne Irske 25. marta sljedeće godine, dok će 6. septembra protiv Farskih Otoka ulaz gledateljima biti dozvoljen.

"Mi smo zadovoljni u dijelu kazne koji se odnosi na registraciju rezultata u korist Italije. Drugi dio kazne je također donekle očekivan, ali tek kada dobijemo kaznu u cjelosti na uvid, odlučit ćemo se hoćemo li se žaliti", komentarisao je predsjednik Nogometnog saveza Srbije Tomislav Karadžić.

Istovremeno, Talijanski nogometni savez kažnjen je zbog propusta u osiguranju utakmice sa 100.000 eura.

Nakon ovakve presude UEFA-ine Disciplinske komisije situacija na tabeli grupe C je sljedeća. Prva je Italija s 10 od maksimalnih 12 mogućih bodova, dok drugoplasirana Slovenija ima sedam bodova. Srbija je pretposljednja peta s četiri boda na kontu.