Prijateljska utakmica u Dablinu
1

Republika Irska pobijedila BiH rezultatom 1:0

Piše: D. B.
(Foto: AFP)
Na stadionu Aviva u Dablinu u subotu je odigran prijateljski susret između reprezentacija Republike Irske i BiH. Ircima je ova utakmica poslužila kao priprema za nastupajuće Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. Našu su reprezentaciju pobijedili rezultatom 1:0.

Kapiten naše ekipe u ovoj utakmici je bio Misimović. Prvu priliku su imali Zmajevi, Ibišević je šutirao u 4. minuti, ali je bio neprecizan. Pet minuta kasnije je pokušao i Medunjanin, no, gola nije bilo. Naši reprezentativci su u tim trenucima pružali dobru partiju protiv Republike Irske. Misimović je sjajno šutirao u 15. minuti, ali je golman domaćih odbranio njegov udarac.

Irci su prvi put zaprijetili u 17. minuti preko Gibsona, no, Begovićev gol nije bio u opasnosti. Isti igrač je u 25. minuti ponovo šutirao, ali, na sreću našeg tima, i ovaj put neuspješno. Domaći su potom imali još jednu priliku za gol preko Duffa. Udarac nije bio precizan, pa je mreža Begovićevog gola ostala netaknuta.

Nakon nekoliko opasnih napada Iraca, uzvratili su i Zmajevi. Džeko je šutirao ka golu Westwooda, ali bez uspjeha. Westwood je ubrzo odbranio i odličan Pjanićev šut. Potom je uslijedila prilika na drugoj strani, koju je propustio McClean. Naša odbrana je u prvom poluvremenu imala nekoliko manjih grešaka, ali je ipak sjajno reagovala u 45. minuti, kada je otklonila opasnost nakon što je Ward šutirao glavom.

Irci su u prvom dijelu imali nešto veći posjed lopte, ali su Zmajevi pružili otpor i napravili nekoliko prilika pred golom domaćih.

Početkom drugog poluvremena su napravljene izmjene u igračkom kadru obiju ekipa. U redovima Zmajeva su igru napustili Rahimić i Medunjanin, a umjesto njih su zaigrali Stevanović i Vrančić. U reprezentaciji Republike Irske je ušao McGeady, a izašao Duff. Također, Andrews je zamijenio Whelana.

U 47. minuti su Irci bili veoma blizu pogotka kada je McGeady pogodio stativu Begovićevog gola. Tri minute nakon toga, ponovo je šutirao Misimović, no, gola nije bilo. Domaći su u prvim minutama drugog poluvremena organizovali nekoliko kvalitetnih akcija, ali su Zmajevi smirili igru. U 56. minuti je Mujdžu zamijenio Zahirović. Dvije minute kasnije je ponovo neprecizan bio Misimović.

Igrač AS Rome Miralem Pjanić se sjajno namjestio i šutirao u 59. minuti utakmice, no, ni ovoga puta nije imao sreće.

Selektor domaćih Trapattoni je u 63. minuti Keanea zamijenio Longom, a Waltersa Doyleom.

Nakon nekoliko izmjena, igra se ponovo rasplamsala, a u 70. minuti je preko gola šutirao Andrews. Nakon prekida je u našem timu igru napustio Ibišević, a umjesto njega je zaigrao Vranješ.

U 74. minuti je bolje izdanje Iraca u drugom poluvremenu golom propustio krunisati Walters, koji je šutirao glavom, a lopta je pogodila prečku. Dvije minute nakon toga je Begoviću zaprijetio McGeady.

Napadi Iraca su se isplatili u 78. minuti kada je mrežu našeg gola pogodio Long na asistenciju McGeadyja. Nakon psotignutog gola, Kelly je u domaćoj ekipi zamijenio McShanea,

Irci nisu stali nakon vodstva. Begović je spriječio drugi pogodak u 79. minuti. Naš golman se opravdano ljutio na saigrače. Odsustvo Spahića i Papca se itekako osjetilo.

Misimović je napustio igru u 82. minuti i kapitensku traku prepustio Džeki. Popularnog Misketa je zamijenio Alispahić.

Domaći su ponovo bili blizu pogotka u 84. minuti, ali se McClean nije proslavio. Kako se susret bližio kraju, Irci su sve opasnije prijetili Begoviću. Zmajevi su u 89. minuti propustili stopostotnu priliku, tačnije Alispahić, koji se nakon izborene prilike nije uspio upisati na listu strijelaca. McGeady je također u finišu imao priliku postići gol, ali ga je Begović, najbolji pojedinac u našem timu, efektno spriječio u tome. Republika Irska je u prijateljskom susretu pobijedila BiH rezultatom 1:0.

Igračem utakmice je proglašen McGeady.

Reprezentacija BiH u nedjelju putuje u Chicago, gdje će 31. maja protiv Meksika odigrati također prijateljski susret.

Konačan rezultat:

Republika Irska - Bosna i Hercegovina 1:0 (Long, 78. minuta)