Nogomet
25

Utakmica BiH - Izrael susret visokog rizika, NSBiH spreman za izazove

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH će kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine nastaviti susretom s Izraelom 12. juna na Bilinom Polju u Zenici. Prema riječima generalnog sekretara Nogometnog saveza BiH Jasmina Bakovića, radi se o rezultatski važnoj utakmici koja nosi epitet utakmice visokog rizika.

Baković je u razgovoru za portal Klix.ba rekao da su pripreme za utakmicu BiH - Izrael već u toku s posebnim naglaskom na sigurnost svih učesnika ovog sportskog događaja te da je NSBiH spreman za sve izazove.

"To je značajna utakmica sa takmičarskog aspekta, ali i veoma zahtjevna sa organizacijskog i sigurnosnog aspekta. Mi smo već preduzeli odgovarajuće mjere s ciljem dobre organizacije utakmice, održali smo i nekoliko pripremnih sastanaka, a u narednim danima ćemo imati sastanke s nadležnim sigurnosnim organima. Također, planiramo organizovati sastanak sa vođama navijačkih grupa koji pordžavaju našu reprezentaciju, kako bismo i s njima osigurali sve uslove za sigurno odigravanje utakmice. Veoma nam je bitno da na utakmici s Izraelom imamo podršku, ali i da se navijači ponašaju u duhu fair playja, da poštuju protivnika i da zajedno dođemo do pobjede. Čeka nas mnogo posla u narednim danima, ali smo svjesni i spremni da takav teret iznesemo", izjavio je Baković.

U Zenici će pored redovnih predstavnika UEFA-e biti prisutan i oficir za sigurnost.

"Ovo je utakmica visokog rizika. Na njoj će biti prisutni i predstavnici UEFA-e pored onih koji su uvijek na utakmicama kao što su sudije i delegat. U Zenici će biti i oficir UEFA-e za sigurnost, kojeg ova organizacija šalje kad se radi o utakmicama ovog tipa", rekao je generalni sekretar NSBiH.

Baković je zadovoljan dosadašnjim učinkom selektora Mehmeda Baždarevića i njegovog stručnog štaba.

"Imali smo dvije utakmice, jednu smo pobijedili u kvalifikacijama, što je bitno za vraćanje samopouzdanja, a u prijateljskom susretu s Austrijom smo remizirali. Austrija je sigurno jedno od najprijatnijih iznenađenja u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Sa takmičarskog aspekta možemo biti zadovoljni onim što su uradili selektor Baždarević i njegov stručni štab. IO je mjerodavan organ koji je nadležan da procjenjuje i analizira učinak selektora, međutim, smatram da možemo biti zadovoljni. Evidentan je Baždarevićev odgovoran i ozbiljan pristup obavezama, kao i maksimalna posvećenost. Selektor putuje i prati naše aktuelne i potencijalne reprezentativce te pokazuje želju da ovu reprezentaciju odvede na EP, iako smo u bodovnom zaostatku", kazao je Baković.

Istakao je da vjeruje u plasman Zmajeva na EP u Francuskoj.

"Vjerujem u plasman na Euro, imamo potencijal koji nam to omogućava. Možemo nadoknaditi zaostatak u narednom periodu i plasirati se u Francusku", završio je Baković.