Nogomet
3

Ususret Mundijalu: Titulu prvaka na SP 1982. treći put osvojila Italija

Anadolija
Dvanaesto Svjetsko fudbalsko prvenstvo održano je 1982. godine u Španiji, a titulu prvaka ponijela je reprezentacija Italije predvođena napadačem Paolom Rossijem.
Foto: AFP
Foto: AFP

Za domaćina 12. Svjetskog prvenstva FIFA je izabrala Španiju, a broj reprezentacija učesnica sa 16 je povećan na 24. Pored domaćina Španije i aktuelnog prvaka Argentine, po novim pravilima, iz Evrope je došlo 13 reprezentacija, tri iz Južne Amerike, dvije iz Afrike, dvije iz Azije/Oceanije, dvije iz CONCACAF-a.

Turnir u Španiji igran je po novom formatu takmičenja, U prvoj rundi bilo je šest grupa sa po četiri reprezentacije. Dvije najbolje kvalifkovale su se u drugi krug sa četiri grupe od po tri ekipe. Pobjednici grupa u drugom krugu plasirali su se u polufinale.

Nova pravila

Još jedan novitet na SP-u 1982. godine bilo je i uvođenje pravila da se penalima odlučuje prolazak u odlučujućoj fazi takmičenja ukoliko susret završi neriješeno.

Foto: AFP
Foto: AFP
Italija, svjetski prvak iz 1934. i 1938. godine je prvi krug SP-a u Španiji prošla zbog dobre gol-razlike i nakon toga je stigla do svog trećeg naslova prvaka. Ključnu utakmicu Azzurri su igrali u drugom krugu protiv Brazila, u kojoj su slavili pobjedu rezultatom 3:2 i to uz hat-trick Rossija.

Italija je potom u polufinalu sa dva Rossijeva gola savladala Poljsku, a u finalu je nadigrala Zapadnu Njemačku sa 3:1.

Finale je igrano na madridskom stadionu Santiago Bernabeu, na kojem se okupilo 90.000 gledalaca. Azzurri su golovima Rossija, Marca Tardellija i Alessandra Altobellija u drugom poluvremenu poveli sa 3:0, a utješni gol za Zapadnu Njemačku postigao je Paul Breitner pred kraj meča.

Legendarni 40-godišnji golman i kapiten Italije, Dino Zoff trofej je primio od španskog kralja Juana Carlosa.

Zaigrao i najmlađi igrač

Predvođena sjajnim Zbigniewom Boniekom, Poljska je u Alicanteu u susretu za treće mjesto svladala Francusku sa 3:2.

Foto: AFP
Foto: AFP
SP 1982. godine ostalo je upamćeno i po veoma dobroj igri koju su pokazali afrički timovi. Jedna od najzanimljivijih utakmica turnira je svakako bila pobjeda Alžira sa 2:1 nad favoriziranom Zapadnom Njemačkom u prvoj rundi takmičenja.

O ekspanziji popularnosti fudbala na "crnom kontinentu" govori i podatak da je odlučujuću kvalifikacionu utakmicu Kameruna i Maroka u Yaoundeu posmatralo više od 100.000 gledalaca. Kamerun je slavio pobjedu sa 2:1 i izborio učešće na smotri najboljih reprezentacija u Španiji.

Sa samo 17 godina i 42 dana, napadač Sjeverne Irske Norman Whiteside, u Zaragozi je zaigrao protiv reprezentacije bivše Jugoslavije. Time je postao najmlađi igrač koji je ikada zaigrao na prvenstvu.

Mađari su u meču protiv Salvadora slavili nevjerovatnu pobjedu sa visokih 10:1, što je i rekord SP-a.

Na ukupno 52 utakmice prvenstva postignuto je ukupno 146 golova. Najefikasnija je bila Francuska sa 16 golova, a Brazil je postigao gol manje.

Foto: AFP
Foto: AFP

Najbolji igrač prvenstva i najzaslužniji za titulu Italije Rossi je ponio i epitet najboljeg strijelca sa postignutih šest golova. Pet golova je postigao napadač Zapadne Njemačke Karl-Heinz Rummenigge, a Brazilac Zico i Poljak Zbigniew Boniek su protivničke mreže tresli po četiri puta.