Nogomet
0

Ususret Mundijalu: Englezi kontroverznim golom do titule prvaka svijeta

Anadolija
Reprezentacija Engleske je na domaćem terenu 1966. godine osvojila titulu prvaka svijeta golom koji i danas izaziva rasprave među navijačima u fudbalskim stručnjacima, piše Anadolu Agency (AA).

Iako su tadašnja Zapadna Njemačka i Španija također željele dobiti organizaciju, ipak je na kraju Engleska, kolijevka fudbala, dobila šansu da organizuje osmo po redu svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Na Mundijalu je te godine učestvovalo ukupno 16 reprezentacija, od čega samo iz Evrope 10, iz Južne Amerike su učestvovala četiri tima, a iz Azije i Sjeverne Amerike po jedna nacionalna selekcija.

Iz Evrope su učestvovali Bugarska, Engleska, Francuska, tadašnja Zapadna Njemačka, Mađarska, Italija, Portugal, bivši Sovjetski savez, Španija i Švicarska. Južnu Ameriku su predstavljali Argentina, Brazil, Čile i Urugvaj, iz Azije su igrali Sjeverna Koreja, a iz Sjeverne i Centralne Amerike jedina je na ovom Mundijalu bila reprezentacija Meksika.

Finalna utakmica SP-a u Engleskoj odigrana je 30. jula u Londonu pred blizu 97 hiljada navijača. Englezi su tada kontroverznim golom Geoffa Hursta pobijedili Nijemce i osvojili titulu prvaka svijeta. Engleska je nakon produžetaka pobijedila Zapadnu Njemačku ukupnim rezultatom 4:2 što je bila prvai i jedina titula ove zemlje u historiji odigravanja svjetskih prvenstava.

Prvi pogodak za Nijemce je postigao Helmut Haller u 12. minuti, dok je reprezentacija Engleske izjednačila golom Hursta u 18. minuti utakmice. Engleska je ipak povela u 78. minuti golom Martina Petersa, ali je Zapadna Njemačka poravnala rezultat na 2:2 u 89. minuti golom Wolfganga Webera. Hurst je ponovo doveo svoj tim u vodstvo golom u 101. minuti utakmice, koji je i danas predmet žustrih rasprava zbog dileme da li je lopta prešla gol-liniju. Isti  igrač je u 120. minuti postigao gol za Engleze te tako donio veliku pobjedu svojoj reprezentaciji rezultatom 4:2.

Hurst je do danas ostao jedini igrač koji je postigao hat-trick u finalu najvećeg fudbalskog takmičenja na svijetu.

Legendarni golman Meksika Antonio Carbajal, koji je tada imao 37 godina, peti put je učestvovao na SP-u što je tada bio rekord. Inače, Carbajal titulu igrača koji je najviše puta nastupao na svjetskim prvenstvima dijeli sa legendarnim Nijemcom Lotharom Matthausom.

Najbolji stijelac Mundijala u Engleskoj je bio sjajni Portugalac Eusebio sa devet postignutih golova dok je nakon njega najviše golova postigao Nijemac Helmut Haller i to šest.

Na Mundijalu u Engleskoj u 32 utakmice je postignuto 89 golova, što je 2,8 golova po utakmici. Najviše golova su postigli Portugalci, 17, a nakon njih igrači Zapadne Njemačke su bili najefikasniji sa 15 golova.