Nogomet
58

Urugvaj poslao Italijane kući, remi Kostarike i Engleske

Piše: N. J.
Italija - Urugvaj (Foto: EPA)
Kostarika i Urugvaj su selekcije koje su iz grupe D izborile plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva u Brazilu. Urugvaj je večeras u Natalu savladao selekciju Italije 1:0, čime su Azzure poslali kući, dok je Kostarika, koja je ranije izborila prolaz, u Belo Horizonteu remizirala sa otpisanom Engleskom.

Italija - Urugvaj 0:1

Italijani su u ovaj meč ušli želeći prvenstveno sačuvati svoju mrežu, što im je garantovalo prolaz u osminu finala. Ono što se dešavalo u prvom poluvremenu samo im je išlo u korist, jer se u prvih 45 minuta igrao loš nogomet, sa malo ozbiljnih šansi na obje strane. Tačnije, Italijani su uspjeli umrtviti igru onako kako je to njima najviše odgovaralo.

I u nastavku se nastavilo u sličnom ritmu, sve do 59. minute kada su Azzuri ostali sa deset igrača na terenu jer je crveni karton dobio Marchisio. Dalo je to krila Urugvajcima, koji su krenuli angažovanije u napad.

Rezultat je došao u 81. minuti kada je Godin zatresao mrežu Italije za vodstvo Urugvaja 1:0. U tom trenutku Italijani su se našli u veoma teškoj situaciji, imali su zaostatak od jednog gola i igrača manje na terenu. Do kraja meča Azzuri nisu uspjeli napraviti išta ozbiljnije pred golom Urugvaja, te tako nakon takmičenja po grupama idu kući.

Kostarika - Engleska 0:0

Jedno od najvećih razočarenja Prvenstva Englezi u ovoj su utakmici igrali kako bi barem malo spasili obraz, želeći se na častan način oprostiti od SP-a. Ipak, protiv sebe su imali selekciju koja je najljepše iznenađenje Prvenstva i koja je nakon dva odigrana kola osigurala prvo mjesto u grupi D.

Utakmica u Belo Horizonteu između Kostarike i Engleske tako nije donijela posebno zanimljivu igru.

Igračima Kostarike i remi je bio sasvim prihvatljiv, dok Englezi nisu imali rješenja za takvu njihovu igru. Prvih 45 minuta završeno je bez golova, nakon čega su Englezi u drugom dijelu krenuli nešto ofanzivnije ka golu protivnika. Ipak, to nije dalo konkretan rezultat. U posljednjih deset minuta priliku je dobio i napadač Manchester Uniteda Wayne Rooney, ali u ovoj lošoj utakmici ni to nije bitnije promijenilo stvari te je susret završen nepopularnim rezultatom 0:0.

Grupa D, konačna tabela:

  1. Kostarika 7
  2. Urugvaj 6
  3. Italija 3
  4. Engleska 1