Počinje osmina finala
0

Urugvaj, J. Koreja, SAD i Gana žele četvrtfinale

Sarajevo-x.com
Na današnjem rasporedu su prve utakmice osmine finala Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. Za četvrtfinale borit će se Urugvaj i Južna Koreja te SAD i Gana.

U 16 sati snage će odmjeriti dvije ekipe koje predstavljaju ugodna iznenađenja ovogodišnjeg Mundijala. Prvoplasirani iz grupe A, Urugvajci, igrat će sa drugoplasiranom reprezentacijom iz grupe B - Južnom Korejom.

Urugvaj je pod selektorskom palicom selektora Oscara Tabareza postao jedna od najujednačenijih reprezentacija SP-a, sa odličnom odbranom i ubitačnim napadom. Predvođeni briljantnim Forlanom, Urugvajci žele i spremni su napraviti korak dalje.

Za razliku od njih Južna Koreja nema šta izgubiti. Ostvarili su svoj cilj. Prvi put su van granica svoje zemlje izborili plasman u drugi krug takmičenja na svjetskim prvenstvima, pa bi publika mogla gledati dobru utakmicu.

U drugoj utakmici u Rustenburgu od 20.30 sati igrat će SAD i Gana, gdje se pobjedniku otvara realna mogućnost historijskog ulaska u polufinale.

Obje ove reprezentacije su proživljavale dramu po grupama, te su do kraja strahovali za prolaz. No, daleko dramatičniji scenarij se ispisao po pitanju Amerikanaca. Naime, ulaz u drugi krug im je donio najbolji igrač Landon Donovan, koji je u sudijskoj nadoknadi postigao pogodak protiv Alžira za 1-0. Time su ne samo prošli dalje i izbacili Slovence iz igre, već su zauzeli prvo mjesto u grupi. Za protivnika su dobili Ganu, koja je uspjela osvojiti drugo mjesto ispred Srbije i Australije.

Fudbalska groznica zahvatila je SAD i oči nacije uprte su u njihovu reprezentaciju. Iako su već ostvarili sjajan rezultat, Amerikanci se nadaju da mogu korak dalje.

Gana je sačuvala obraz afričkim reprezentacija izborivši prolaz dalje. Sada imaju priliku otići u četvrtfinale, što će iskusni selektor Milovan Rajevac svakako pokušati iskoristiti.

"Prvenstveno smo ponosni što smo prošli dalje. Jedini smo Afrikanci u drugom krugu i nadam se da ćemo imati veliku podršku s tribina. Amerikanci? Strahovito brza ekipa i opasna iz aspekta što nikada ne znaš otkud ti prijeti najveća opasnost. Za nas je ta utakmica teška, ali pod sobom imam ponosne i srčane igrače, te mi oni svojim pristupom otvaraju nadu u prolaz. Mi to možemo", rekao je Rajevac.

Američki selektor Bob Bradley nema nikakvih problema pri sastavljanju tima za ovaj susret. Nema ni povrijeđenih igrača, ni onih s kartonima. Čak štaviše, suspenziju je odradio Robbie Findley i vjerovatno će pronaći mjesto u prvom timu.

Ni srpski trener Milovan Rajevac nema nikakvih problema uoči utakmice osmine finala. Očekuje se da će na travnjak poslati jedanaest koji su počeli utakmicu protiv Njemačke. Jedina razlika možda bude postavljanje Dominica Adiyiaha u vezni red, umjesto Kwadwa Asamoaha. Zategnute je odnose sa srbijanskim trenerom normalizirao je i ponajbolji ganski nogometaš uopće Sulley Muntari, te će i on biti na raspolaganju za prvi sastav.

SP, osmina finala (subota):

Urugvaj - Južna Koreja, Port Elizabeth, 16 sati

SAD - Gana, Rustenburg, 20:30 sati