Nova nada bh. fudbala
0

Upoznajte Tomasa Dadića, mladog talenta iz Jelaha

Piše: D. B.
Trinaestogodišnji Tomas Dadić iz Jelaha je dječak kojeg smatraju velikim fudbalskim talentom. Već je imao ponudu hrvatskog NK Zagreb, ali je u BiH ostao odlukom njegovih roditelja koji smatraju da je premlad za to.

Tomas nastupa za ekipu FK Borac u Jelahu i član je pretpionira. S nepunih trinaest godina ovaj dječak već pokazuje zavidnu igru, eksplozivnost i preciznost. Mnogi smatraju da se radi o talentu koji se rijetko viđa među njegovim vršnjacima. Iako dosta kvalitetniji od svojih vršnjaka, Tomas je i dalje skroman i vrijedan dječak, koji ne govori mnogo, ali pažljivo uči i slijedi instrukcije svojih trenera. U utakmicama za svoju ekipu daje maksimum.

Mladi igrač je rođen 2. aprila 1999. godine u Zenici, trenutno živi u Usori, a svoje prve nogometne korake je napravio kada je imao šest godina, u klubu NK Usora. U ovom je klubu trenirao sve do 2010. godine, kada je zbog nedostatka takmičarske lige prešao u susjedni klub iz Jelaha, FK Borac, poznat po kvalitetnom radu sa mladim igračima.

Već na prvom treningu u novom klubu treneri su prepoznali Tomasov talent i prebacili ga u takmičarsku ekipu. Nakon prve polusezone postao je najbolji strijelac lige, gdje je u osam utakmica postigao čak 15 golova.

Da taj golgeterski uspjeh nije slučajan dokazuju i dva nedavna turnira na kojem je Tomas nastupio sa ekipom FK Borac Jelah. Na turniru u Doboju je u četiri utakmice postigao 14 golova i bio najbolji strijelac turnira, dok je na turniru u Banjoj Luci u četiri utakmice postigao sedam golova.

Tomas je, uz pomoć svog menadžera Mije Ćosića, prije dvije godine otišao na probu u NK Zagreb, gdje je dobio ponudu da ostane u klubu i nastavi školovanje u Zagrebu, ali su njegovi roditelji odlučili da je još rano za ostanak u Zagrebu.

Tomas je uspješan i van sportskih terena odličan je učenik sedmog razreda. Također, omiljen je među svojim vršnjacima.

Njegova najveća želja je da zaigra za reprezentaciju BiH. Nadamo se da će skauti i treneri u BiH nakon ove priče obratiti pažnju na talentovanog Tomasa, kao i na sve druge mlade igrače koji barem zaslužuju priliku da se razvijaju i dokažu da vrijede.