Nogomet
5

Uoči utakmice Egipat - BiH: Innsbruckom odjekuje "Bosna je šampion"

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Brojni navijači nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine pristigli su u Innsbruck kako bi večeras na stadionu "Tivoli" bodrili svoje sportske heroje u prijateljskoj utakmici sa Egiptom.

Na ulicama prelijepog grada u pokrajini Tirol, i pored oblačnog i kišovitog vremena, sve je više ljudi sa zastavama i šalovima Bosne i Hercegovine. Trgovima odjekuje "Volim te Bosno", "Idemo u Brazil", "Bosna je šampion"…

Popularnim Zmajevima u večerašnjoj utakmici podršku će dati bh. iseljenici iz nekoliko zemalja Evrope, prije svega Austrije, Njemačke, Holandije, Belgije, Italije…

Samo pobjeda BiH

Mnogi su uzeli slobodne dane na poslu, za djecu tražili slobodno iz škola kako bi došli gledati BiH u Innsbrucku. Među njima je i četveročlana porodica iz Čapljine, nastanjena u njemačkom Erlangenu kod Nurnberga, Safet i Damjana Kapetanović, te njihova djeca Nejra i Emin. U razgovoru sa reporterskom ekipom Anadolije istakli su kako su uvjereni u novi trijumf Spahića, Džeke, Ibiševića, Pjanića, Begovića i društva.

"Pratimo reprezentaciju stalno i idemo skoro na svaku utakmicu. Protiv Egipta očekujemo pobjedu, naravno. Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu moglo bi se desiti neko iznenađenje. Nismo pod nikakvim pritiskom, nemamo  opterećenja, znači, možemo igrati opušteno i treba se nadati da ćemo proći u drugi krug", istakao je Safet.

Djeca se uzdaju u Džeku i Ibiševića 

Na pitanje ko joj je najdraži igrač u bh. nacionalnom timu, Safetova kćerka Njera, koja je u boje zastave BiH specijalno lakirala i nokte zbog večerašnje utakmice, odgovara:  "Džeko. Zašto? Pa, ne znam. Dobar je."

No, njenom bratu Eminu idol je Vedad Ibišiević.

"Meni je najbolji Ibišević, jer je dao gol protiv Litvanije (pobjedom od 1:0 u Kaunasu BiH izborila nastupa na SP u Brazilu, op.a.)", kazao je dječak Emin Kapetanović.

I dok su navijači "okupirali" Innsbruck, reprezentativci BiH u miru hotela "Austria Trend“ dočekuju meč.

Utakmica Egipat – BiH igra se večeras na stadionu "Tivoli" sa početkom od 18:30 sati. Očekuje se da će na tribinama biti više od 10.000 Bosanaca i Hercegovaca.