Nogomet
17

Uoči finala Kirin kupa: BiH protiv Japana ima remi i poraz

Piše: E. I.
Nogometne reprezentacije Japana i BiH odmjerit će snage danas u finalu Kirin kupa. Zmajevi i Samuraji borit će se za trofej. Na klupi Japana sjedi bh. stručnjak Vahid Halilhodžić, dok naš državni tim predvodi Mehmed Baždarević.

Naša nogometna reprezentacija igrala je s Japanom dvije prijateljske utakmice. U Dortmundu 2006. godine bilo je 2:2. Za BiH su tada pogađali Misimović u 57. minuti sa jedanaest metara i Spahić u 65. minuti.

Strijelci za Samuraje bili su Takahara u 45. i Nakata u 90. minuti. Meč je posmatralo 9 hiljada gledatelja. Boje bh. selekcije branili su: Hasagić, Berberović, Spahić, Papac, Musić (Hrgović), Bajramović (Vidić), Grujić (Jakirević), Bešlija (Vladavić), Misimović (Ibričić), Barbarez (Raščić) i Bartolović.

Drugi meč je odigran 30. januara 2008. godine u Tokiju. Domaći su slavili 3:0.

Golove za Japan postigli su Nakazava u 68. minuti, a dvostruki strijelac bio je Jamase u 83. i 88. minuti.

Tada je na klupi bh. selekcije debitovao Meho Kodro. Za reprezentaciju BiH su nastupali: Hasagić, Spahić, Nikolić (Regoje), Jovanović (Jugo), Damjanović, Vidić, Merzić, Hrgović (Salčinović), Vladavić (Škoro), Žižović (Štilić) i Raščić (Stevo Nikolić).

Na utakmicu je tada došao i oporavljeni Ivica Osim koji je bio selektor reprezentacije Japana, ali je zbog moždanog udara napustio tu funkciju. Kada se pojavio na stadionu u Tokiju dočekan je ovacijama, a podignuta je i parola "Sretan povratak, Osim".

Podršku bh. timu davalo je i nekoliko Japanaca koji su sa bh. zastavom i šalovima FK Sarajevo navijali za našu selekciju.