Nogomet
795

Uoči derbija koji bi mogao odlučiti prvaka BiH: Navijački grafiti po ulicama Sarajeva

Piše: Edin Isanović
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Grafita navijača Sarajeva i Željezničara ima u gotovo svim naseljima glavnog grada BiH. Na taj način pristalice bordo i plave boje iskazuju odanost timu i proslavljaju uspjehe voljenog kluba. Za mnoge navijače ovi klubovi su jedna od životnih svetinja.

Osim toga, navijači grafitima žele popularizirati tim koji bodre. Također, naglašava se mjesto ili dio grada iz kojeg dolaze autori grafita, što ukazuje na snagu i veličinu navijačkih grupa na određenoj teritoriji.

Sarajevski vječiti derbi ima dugogodišnju tradiciju. Najvatreniji navijači Sarajeva - Horde zla i najvatrenije pristalice Željezničara - Manijaci posljednjih godina u gradu na Miljacki imaju sve više grafita.

Jedan od najzanimljivijih je onaj u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Navijači oba tima prije godinu dana uradili su grafit sa grbovima klubova koji je spojen grbom sa ljiljanima. Veliko je rivalstvo, ali i poštovanje među navijačima ovih klubova.

U nastavku vam donosimo fotografije nekih grafita sa ulica grada podno Trebevića.

Podsjećamo, vječiti derbi igra se u subotu u 17:00 sati na stadionu Asim Ferhatović Hase i najvjerovatnije će odlučiti prvaka BiH. Sarajevo na prvenstvenoj tabeli trenutno ima 59, a Željezničar 58 bodova.