Uništen još jedan vječiti derbi
0

UO FK Sarajevo: Odluka Komiteta je neustavna i diskriminatorna

Sarajevo-x.com
Foto: FKSinfo.com
Foto: FKSinfo.com
Nakon odluke Komiteta za normalizaciju koja se tiče zabrane navijačima FK Sarajevo da dođu na stadion Grbavica i u vječitom derbiju sa Željezničarom bodre svoj klub, Upravni odbor FK Sarajevo je izdao saopćenje u kojem se navodi da je takva odluka diskriminatorna i neustavna.

"Nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine jednoj grupi građana grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji navijaju za FK Sarajevo i nose bordo obilježja zabraniti dolazak na utakmicu kao javnu manifestaciju radi podrške svom klubu, a drugoj grupi građana grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine to dozvoliti. Radi se o presumpciji krivice i takvo postupanje Komiteta za normalizaciju je nelegitimno i nelegalno, odnodno nema uporište ni u jednom pravnom aktu ove države. Ne vjerujemo da je ovakav slučaj sportske diskriminacije igdje zabilježen. Institucije koje su nadležne za praćenje ustavnosti hitno bi morale reagovati u ovom slučaju masovnog kršenja ustavnih prava jedne kategorije građana ", ogorčeno poručuje Upravni odbor FK Sarajevo.

U saopštenju se navodi i da FK Sarajevo već duže vrijeme upozorava na brojne nepravilnosti i anomalije u bh. fudbalu. Upravni odbor ekipe sa Koševa je ocijenio odluku Komiteta neanalitičnom i površnom. Iz FK Sarajevo poručuju da Komitet nije ušao u suštinu problema te da neće prihvatiti činjenicu da su huliganski prekidi utakmica rezultat nacionalno ostrašćenih umova, a sve u korist najnižih političkih potreba. U FK Sarajevo smatraju da ovakva opasnost u utakmici Željezničar - Sarajevo ne postoji.

"U slučaju fudbalskog derbija između dva kluba iz Sarajeva (ujedno i dva najveća kluba u BiH) to jednostavno nije slučaj, niti ta vrsta jasno uočene opasnosti postoji. Radi se o građanima grada Sarajeva, prijateljima, komšijama, rođacima, koji vole svoj grad, žive za njega, samo se dva puta godišnje po 90 minuta podijele u bordo i plave tabore i navijaju za klub koji vole. Nakon svakog derbija zajedno odu na kafu uz osebujno sarajevsko 'nadmudrivanje i analiziranje utakmice'. Ako Komitet to nije prepoznao onda je pitanje pod čiji su utjecaj pali članovi Komiteta i čiji će cilj ovom neustavnom zabranom biti ostvaren. Ili da ogolimo do kraja ovu situaciju, misle li zaista članovi Komiteta da će doći do incidenata kada budu igrali Zrinjski i Široki brijeg ili Borac i Rudar iz Prijedora!", navodi se u saopštenju UO FK Sarajevo.

Upravni odbor i menadžment FK Sarajevo neće otići na utakmicu Željezničara i Sarajeva ukoliko Komitet ne promijeni odluku o zabrani dolaska gostujućih navijača na stadion Grbavica. U bordo taboru smatraju da bi izostankom navijača FK Sarajevo vječiti derbi bio upropašten.

Utakmica vječitih rivala se igra 5. novembra na stadionu Grbavica.